Početna Gradske teme Nastavlja se projekat “Svi za zdravo novosadsko srce”

Nastavlja se projekat “Svi za zdravo novosadsko srce”

0

srce

Dom zdravlja “Novi Sad” nastavlja projekat “Svi za zdravo novosadsko srce” i kao domaćin.
Dom zdravlja svakog četvrtka, naredne tri nedelje, poziva sve zainteresovane radno sposobne građane od 25-65 godina, da dodju, bez uputa i knjižice i provere svoje zdravlje.

Treća akcija je u četvrtak, 15.10.2015. godine od 07-10 časova u svečanoj sali Upravne zgrade Doma zdravlja, Bulevar cara Lazara 75. Zainteresovani građani se mole da ne doručkuju zbog merodavnijih laboratorijskih nalaza i moći će besplatno da provere nivo šećera u krvi, holesterola, triglicerida, da izmere krvni pritisak, urade EKG monitoring, provere indeks telesne mase (BMI) i konsultuju se sa timovima lekar-sestra.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su danas vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine (2011) kod stanovništva Grada Novog Sada vodeći uzrok smrti na prvom mestu su KVB (49,1%) i one su bile uzrok smrti svake druge umrle osobe u Novom Sadu.

U Novom Sadu je 32%, što znači da oko 65.000 Novosađana u grupi veoma ugroženih od akutnog infarkta i šloga. Glavni cilj projekta je da se u narednom periodu, od 2014-2019. godine smanji učesatlost faktora rizika, a samim tim i učestalost oboljevanja od infarkta miokarda i moždanog udara i smrtnost od tih bolesti.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija, morguefile