Početna Gradske teme Nastavlja se projekat “Svi za zdravo novosadsko srce”

Nastavlja se projekat “Svi za zdravo novosadsko srce”

srce

Dom zdravlja “Novi Sad” nastavlja projekat “Svi za zdravo novosadsko srce” i kao domaćin.
Dom zdravlja svakog četvrtka, naredne tri nedelje, poziva sve zainteresovane radno sposobne građane od 25-65 godina, da dodju, bez uputa i knjižice i provere svoje zdravlje.

Treća akcija je u četvrtak, 15.10.2015. godine od 07-10 časova u svečanoj sali Upravne zgrade Doma zdravlja, Bulevar cara Lazara 75. Zainteresovani građani se mole da ne doručkuju zbog merodavnijih laboratorijskih nalaza i moći će besplatno da provere nivo šećera u krvi, holesterola, triglicerida, da izmere krvni pritisak, urade EKG monitoring, provere indeks telesne mase (BMI) i konsultuju se sa timovima lekar-sestra.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su danas vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine (2011) kod stanovništva Grada Novog Sada vodeći uzrok smrti na prvom mestu su KVB (49,1%) i one su bile uzrok smrti svake druge umrle osobe u Novom Sadu.

U Novom Sadu je 32%, što znači da oko 65.000 Novosađana u grupi veoma ugroženih od akutnog infarkta i šloga. Glavni cilj projekta je da se u narednom periodu, od 2014-2019. godine smanji učesatlost faktora rizika, a samim tim i učestalost oboljevanja od infarkta miokarda i moždanog udara i smrtnost od tih bolesti.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija, morguefile