Početna Politika LSV: Vinovnici paljenja pekara još nekažnjeni

LSV: Vinovnici paljenja pekara još nekažnjeni

lost-places-1719535_640

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da ni posle dve godine nisu kažnjeni odgovorni za paljenje pekara u vlasništvu građana albanske nacionalnosti u Vojvodini.

– Ni posle dve godine vinovnici paljenja pekara nemaju ime i prezime, a kamoli zatvorsku kaznu. Samim tim, ne postoji ni jasna osuda onoga što je učinjeno i strahote koju su nedužni građani pretrpeli – naveo je LSV u saopštenju.

Nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija pre dve godine u Beogradu, od 16. do 21. oktobra u Somboru, Staroj Pazovi, Subotici, Vršcu, Novom Sadu i Bečeju vandali su oštetili pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice.

Pojedini lokali su kamenovani, na pojedine su bacani “Molotovljevi kokteli”, a na neke je i pucano. Pored toga, bila su zapaljena i vrata džamije u Subotici.

Policija je tada rasvetlila sve napade, saslušala više od 90 osoba, a 11 osumnjičenih je zadržano u pritvoru.

LSV je naveo da je, dve godine kasnije, jedini poznat epilog na sudu jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mera.

– Kakvu to poruku šalje svima koji pomisle da nakon neke nove utakmice ili iz bilo kojeg drugog razloga, ponovo nasrnu na imovinu građana koji će im biti krivi samo zato što su druge nacionalnosti – upitala je LSV.

Ta partija je ocenila i da su slučajevi poput ovih, koji u Vojvodini šire međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, morali i moraju imati hitan i jasan epilog na sudu.

– Država na takvim slučajevima mora delovati brzo, efikasno i oštro – navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay