Početna Politika LSV: Vreme za promenu statusa Vojvodine

LSV: Vreme za promenu statusa Vojvodine

0

lsv-logo-618

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas, povodom 97. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da je vreme da se položaj te pokrajine konačno definiše kroz raspravu o novom Ustavu Srbije i da Vojvodina mora da dobije zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, izvorne prihode i imovinu.

LSV želi baš na današnji dan da upozori da je vreme za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji. Samo na taj način može i mora biti poništen ustavni puč iz 1988. godine kada je Miloševićev režim na ulici, nasiljem ukinuo autonomiju Vojvodine. Autonomija Vojvodine je njeno stečeno pravo koje mora da joj bude vraćeno. Samo suštinski autonomna Vojvodina može da garantuje prosperitet i zaštitu prava svim građanima Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

LSV je ocenila da su sve dosadašnje vlasti u Beogradu, od 1988. do danas, a i pre toga u nekoliko istorijskih ciklusa, odnosile prema Vojvodini “kao prema kolonijalnom području”.

Ta stranka zatražila je da što pre bude otvorena rasprava o promeni Ustava Srbije, koji mora da bude izmenjen do kraja 2017. godine, kako je odredila republička Vlada.

Autor: Beta