Početna Politika LSV za povećanje rudne rente NIS-u

LSV za povećanje rudne rente NIS-u

0

lsv-logo-618

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ponovo je danas pozvala vlast u Srbiji da poveća rudnu rentu Naftnoj industriji Srbije (NIS) sa tri na “za početak, barem zakonskih sedam odsto” i upozorila da se usled eksploatacije nafte građanima u pojedinim vojvođanskim mestima oštećuju kuće, njive i životna sredina.
Funkcioner LSV Aleksandar Marton rekao je da rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10 odsto, u Mađarskoj 12 odsto i raste, u Bugarskoj 12,5, u Sloveniji 18, a u Rusiji i do 22 odsto.

“Vlast u ovoj zemlji je dužna da omogući da NIS, kao kompanija sa 71 odsto ruskog vlasništva, za početak plaća barem zakonskih sedam odsto rudne rente. To je najniža rudna renta u Evropi”, kazao je Marton, a saopštio LSV.

On je rekao da se razlika u rudnoj renti “izbija iz džepa”, pre svega brojnim vojvođanskim mestima – počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije.

“U tim mestima, usled eksploatacije nafte ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju saobraćajnice, a zbog niske rudne rente neke opštine se čak zadužuju kako bi rešile probleme sa kojima se suočavaju. Na sve to, nakon nedavne izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, sredstva sa kojima su opštine raspolagale sada su još manja”, naveo je Marton.

Autor: Beta