Početna Politika Maja Gojković: Od januara pišemo vojvođansku listu

Maja Gojković: Od januara pišemo vojvođansku listu

0

Maja-Gojkovic-Foto Tanjug

Kroz priču da nema uslove za fer izbore Bojan Pajtić se unapred brani pred svojim članstvom od izbornih rezultata koji će biti zaista loši po njih, jer je takvo opredeljenje građana Vojvodine – ocenila je u razgovoru za “Dnevnik” predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, naglašavajući da su birači na parlamentarnim izborima na teritoriji Pokrajine jedva dali prelaznu ocenu DS.

Ta stranka na mnogim lokalima nije prešla ni cenzus, kao što je bilo slučaj u Bačkoj Palanci, u kojoj sam bila zadužena za izbore – podseća Gojkovićeva, povodom poruke da bi DS mogla bojkotovati izbore, ako ne bude fer uslova za njihovo održavanje.

Zaista ne znam o čemu je ovde reč. Nisam analitičar izjava predsednika DS i vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića. Da li to on ispoljava neko svoje ranije iskustvo, kako je postupao u izbornim procesima u Vojvodini ranije, to zasita ne znam – kaže Maja Gojković.

Opozicija se okuplja baš na toj ideji i tvrdnji da ne postoje uslovi za fer izbore. Ima li prostora da se na tu temu razgovara?

– Ništa nisam razumela te njihove izjave. Ne znam uopšte o čemu pričaju kad kažu da ne postoje fer uslovi. Ponovo pitam da li se brane unapred od toga što znaju da će rezultati biti katastrofalno loši za DS i njihovog predsednika Bojana Pajtića? O tome je trebalo da razmišljaju ranije. O tome je predsednik Pokrajinske vlade trebalo da razmišlja svaki dan, jer se svojim poslom uopšte ne bavi, nego samo stranačkim aktivnostima. A što se tiče izbora, naravno da će izbori biti demokratski i fer, da će svako moći da učestvuje u skladu sa pravilima izborne procedure.

Iz DS čujemo da su poslednja hapšenja politički motivisana i da su progon neistomišljenika. Kako to utiče na atmosferu u društvu?

– DS žestoko pokušava da utiče na proces koji sprovode pravosudni organi. Izaći pred sud i davati izjave da je proces političkog karaktera nije u skladu sa poželjnim načinom ponašanja prilikom sprovođenja istrage i sudskih radnji, te samim tim ni ja neću komentarisati te postupke.

Da li se u stranci razgovaralo o detaljima kampanje za Vojvodinu, pošto se bliže pokrajinski izbori?

– Nismo razgovarali o kampanji. Razgovarali smo o situaciji u AP Vojvodini, da se bliže izbori, ali usredsredili smo se na pripremu skupštine SNS koja sledi u februaru. A o izborima, načinima kampanje, kandidatima koji će biti na listi za parlament APV razgovaraćemo od januara meseca, kada budemo pripremali skupštinu, pa na dalje dok se izbori ne raspišu.

Dačić je iz Novog Sada poručio da bi Vojvodina bila danas isto što i Kosovo da nije bilo SPS-a?

– Pa dobro to je izjava Ivice Dačića, na njegovom stranačkom skupu, upućena njegovim članovima.

Iz SPS-a i PS-a upućen poziv lideru vaše stranke za razgovore o budućnosti Srbije. Zar nemaju mogućnosti Dačić i Vulin, koji su inače članovi vlade, da razgovaraju sa premijerom?

– Obraćanje pismima i saopštenjima je obraćanje javnosti, a ne onome kome su upućena. Samim tim ne razumem zašto su se odlučili za taj način, kada svi mi u SNS imamo dobru komunikaciju sa predsednicima stranaka sa kojima smo u vladajućoj većini na republičkom nivou i u mnogim lokalnim samoupravama. Oni se verovatno tako obraćaju svom članstvu, a samo su naveli adresu na koju su to uputili. Ne razumem taj njihov potez, jer su vrata otvorena za razgovore i pregovore sa svim našim koalicionim partnerima i sa svim parlamentarnim strankama. Do sada se nikada nije razgovaralo međusobno saopštenjima. Kako bi bilo sada da neko od nas pošalje saopštenje javno da želimo da razgovaramo sa nekom partijom?

Kako komentarišete da se u Srbiji maltene ništa nije moglo čuti o poseti Iranu, sem toga šta ste obukli, da ste bili u hidžabu?

– U pitanju je jedna velika površnost, koja inače vlada, srećom u manjem delu naše javnosti. Oni koji pokušavaju da kreiraju naše javno mnjenje onako kako se njima dopada, žele da parlamentarnu diplomatiju i uopšte vođenje politike ove države svode na tabloide, tračeve, na estradizaciju i holivudizaciju. Očigledno je da ih suština nije uopšte interesovala, a pokušali su kroz priče da li je neko nosio hidžab na ovaj ili onaj način da se pokažu da znaju mnogo više, ali ustvari ne znaju ništa. Suština je bila da je zaista velika stvar da jedna mala država u odnosu na veliki Iran ima tu privilegiju da bude pozvana i da predsednik parlamenta ode na razgovore sa najvišim državnicima te zemlje. Posle mojih susreta je zasedao i mešoviti komitet Irana i Srbije, čiji je kopredsedavajući potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji mi je rekao da su iranski zvaničnici bili oduševljeni sadržinom razgovora koje sam vodila sa predsednikom parlamenta, ministrom inostranih poslova i kopredsednikom njihovog dela meštovitog komiteta, o spoljnoj politici, o tome da Iran nikada nije glasao protivno interesima Srbije u međunarodnim organizacijama, ali i o perspektivama ekonomske saradnje. I dok zvaničnici drugih zemalja odlaze u delegacijama sa 200 privrednika kao što je to nedavno uradio francuski predsednik Oland, kod nas se sve svodi na opisivanje šta je bilo na mojoj glavi, a ne šta ja imam u glavi kada predstavljam našu državu.

Nedavno ste boravili u Rusiji sa velikom parlamentarnom delegacijom, koji su rezultati te posete?

– Sa oba doma parlamenta Ruske Federacije imamo potpisane sporazume o saradnji i to još iz 2009, a ove godine smo napravili korak dalje. Donji dom ruske Dume ima strateško partnerstvo zaključeno sa Kinom, Indijom, Italijom, Francuskom, sa nekoliko zemalja iz njihovog regiona i sada sa Srbijom. U okviru tog partnerstva odbori sarađuju i nadziru rad i saradnju vlada Rusije i Srbije u pojedinim oblastima iz domena mešovitih komiteta. To su oblasti spoljnih poslova, poljoprivrede, ekonomije, saobraćaja, odbrane i unutrašnjih poslova, službe bezbednosti, pitanje Kosova i Metohije, kao i pitanja u okviru delegacija na multilateralnom planu. Sada smo imali prvi sastanak i potpisali poslovnik o saradnji na tom nivou.

Da li ćete glasati za smenu ministra Bratislava Gašića, kada taj predlog stigne u parlament?

– Poštovaću predlog predsednika Vlade Aeksandra Vučića koji je lider moje stranke. Šta god da on predloži vezano za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića imaće moj glas. Premijer je svojim gestom pokazao da Vlada Srbije, a pre svega SNS čiji je on predsednik, na odgovoran način vodi državu. Aleksandar Vučić je na taj način uveo princip odgovornosti svakog ministra za učinjeno delo i za izgovorenu reč. Ovoga puta to je urađeno zbog rečenice koju je Gašić izgovorio. Žao mi je što niko posle toga nije tražio odgovornost za sve one koji su na isti način, možda i još gori i brutalniji uvredili druge žene koje su nosioci javnih funkcija u ovoj državi. Jedna od njih sam svakako bila i ja, jer posle duhovitih opaski na nošenje hidžaba i moje poštovanje protkola islamske države Iran tokom zvanične posete, to se pretvorilo u gomilu neukusnih uvreda. Ali očigledno je da javnost ima dvostruka merila. U mom slučaju je verovatno razlog to što sam članica SNS, drugog odgovora nemam.

Izvor: Dnevnik
Foto: Tanjug