Početna Politika Maja Gojković: Pokrajinski i lokalni izbori istog dana

Maja Gojković: Pokrajinski i lokalni izbori istog dana

0

maja-gojkovic-Tanjug-Oksana-Toskic

Predsednica skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će pokrajinski i lokalni izbori biti održani u isto vreme, ali nije precizirala datum.

Bilo bi neozbiljno i neodgovorno prema građanima Srbije kad bismo raspisali izbore u različitim terminima, tako da ću pažljivo osluškivati kad će biti raspisani pokrajinski izbori, jer Srbija mora da ima izbore u isto vreme radi ekonomičnosti i efikasnosti – rekla je Gojkovićeva za RTS.

Pokrajinske izbore, kako to predviđa zakon, raspisuje predsednik pokrajinske skupštine, 90 dana pre isteka mandata skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana, a lokalne izbore predsednica parlamenta.

Govoreći o radu republičkog parlamenta, Gojkovićeva je rekla da su poslanici slobodni samo nekoliko dana oko Nove godine, a da ih ubrzo očekuje set zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, rada i lokalne samouprave i sporta.

Maja Gojković je, upitana da li će ministri češće dolaziti na sednice parlamenta poslednjeg četvrtka u mesecu, odgovorila da skupština može da bude zadovoljna saradnjom sa vladom, dodajući da, primera radi, tokom 2010. i 2011. godine nijedan predstavnik tadašnje vlade nije došao u parlament.

Gojković je dodala da je premijer letos inicirao da se utvrdi jedan dan mimo Poslovnika tokom kojeg bi predsednik vlade i ministri dolazili u parlament.

Ako se bude menjao Poslovnik razgovaraćemo o tome – rekla je i dodala da to zavisi od Administrativnog odbora.

Predsednica parlamenta istakla je da vlada pribegava hitnom postupku samo kad je to nužno, kad je u pitanju usklađivanje rokova, dok se takav način usvajanja retko koristi prilikom usvajanja suštinskih zakona.

Upitana da li će sa poslanicima opozicije razgovarati o njihovim zamerkama na rad parlamenta, Gojković je rekla da sa njima uvek razgovara i da je otvorena za politički i demokratski dijalog.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug