Početna Politika Miloš Vučević: Naš grad je dobar poslodavac!

Miloš Vučević: Naš grad je dobar poslodavac!

miloš vucevic

Zaposleni u javnim i javnim komunalnim preduzećima, njih oko šest hiljada, dobili su kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu, pošto ga je gradonačelnik Miloš Vučević u ime Grada, kao osnivača tih preduzeća, zaključio s predstavnicima tri reprezentativna sindikata: Sindikatom zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, Granskim sindikatom javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost” i Sindikatom zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije – za teritoriju grada Novog Sada.

Trima sindikatima sada sledi socijalni dijalog s direktorima javnih i javnih komunalnih preduzeća radi zaključivanja kolektivnih ugovora s poslodavcem, čije odredbe u vezi s novčanim primanjima moraju da budu u skladu s programima poslovanja, odnosno treba da slede finansijske mogućnosti preduzeća.

Gradonačelnik Vučević izjavio je da je „esencija” kolektivnog ugovora u odnosu na Zakon o radu što su njime obuhvaćeni topli obrok, putni troškovi, regers, minuli rad… te da je kolektivni ugovor zaključen na dve godine u pregovaranju koje je završeno za tri sedmice, na obostrano zadovoljstvo sindikata i Grada.

Grad je dobar poslodavac jer u kontinuitetu u protekle dve i po godine održava ekonomsko-socijalni dijalog i tako u sindikatima ima partnera pri rešavanju pitanja i problema kojih često ima u svakodnevnom radu komunalnih firmi – istaka je Vučević.

U ime sindikalnih predstavnika predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Zoran Radosavljević istakao je da kolektivnim ugovorom neće biti oštećen nijedan radnik. Prava i obaveze radnika su zadržani u odnosnu na raniji kolektivi ugovor, uprkos tome što je Zakon o radu, donet polovinom 2014. godine, rigorozniji nego stari.

Minimalna cena rada je 20.800 dinara i komunalni radnici ne mogu dobiti nižu platu, ali im zarada može biti veća, uzimajući u obzir koeficijente, regres, topli obrok, rad vikendom, praznikom, u smenama – naveo je Radosavljević.

Autor: Dnevnik.rs