Početna Politika Miloš Vučević o planovima za 2016. godinu: Imamo vesti koje će obradovati...

Miloš Vučević o planovima za 2016. godinu: Imamo vesti koje će obradovati Novosađane

0

milos-vucevic_660x330

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević u novogodišnjem intervjuu govori o praznicima, poslovnim planovima, koje svetske političare najviše ceni, ali i zašto se ne bavi sportom.

Na koji projekat u ovoj godini ste najviše ponosni, a koji Vam je bio najveći izazov?

– I najveći izazov i najveći ponos svakako je finalizacija pregovora o dolasku dve multinacionalne kompanije u Novi Sad, koje će otvoriti fabrike i zaposliti nekoliko hiljada ljudi. Biće to prvi put, posle nekoliko decenija, da se u Novom Sadu otvaraju proizvodni pogoni, fabrike koje će zaposliti naše sugrađane, i direktno i indirektno doneti veliku korist u daljem razvoju grada, razvoju privrednog ambijenta, doprineti povećanju izvoza… Pregovori su trajali mesecima, nisu bili ni malo laki, ali sa naše strane ulog je bio veliki – nema ništa važnije od toga da date ljudima mogućnost da rade, da zarade za svoje porodice. I zato je najvažnija vest, s kojom ispraćamo staru godinu, ta da će u Novom Sadu biti otvorene fabrike, jer to pokazuje da smo postali dobro mesto za rad, za ulaganje kapitala, da je Srbija na pravom putu koji je trasirala Vlada premijera Aleksandra Vučića.

U 2016. su pokrajinski izbori – kakva su vaša očekivanja?

– Nema tu mesta za skromnost. Očekujem, zapravo, siguran sam u ubedljivu pobedu Srpske napredne stranke na pokrajinskim izborima. Građani Vojvodine zaslužuju da budu izvučeni iz spirale propadanja u koju ih je uvukao 15. godišnji režim Bojana Pajtića. Građani zaslužuju odgovornu vlast, ljude koji imaju ideje, projekte, koji su spremni da rade, a ne da su u stalnom konfliktu sa Republičkom Vladom. Tek nekoliko meseci nas deli od toga da Vojvodina postane moderna i napredna, i lokomotiva razvoja.

Kakvu kampanju očekujete?

– Što se nas tiče, nikada nećemo odustati od fer i korektne političke borbe. Što se još uvek vladajućeg režima u Pokrajini tiče, oni su, koliko vidimo, spremni na sve: na izmišljanje afera, lažne optužbe, politička spletkarenja… U prethodnim mesecima su pokazali da su prljave kampanje njihov manir i sada, slamka spasa da zadrže fotelje “još koji dan duže”. Setite se samo kakav epilog je imalo ono ispisivanje grafita mržnje po Novom Sadu upereno protiv Bojana Pajtića. Ispostavilo se da je član DS to radio. Ipak, građani su davno prezreli njihove namere, i na narednim izborima će ih konačno i poslati u političku prošlost.

Brojne ličnosti su posetile Novi sad. Čija poseta Vam je bila najdraža, i koga biste voleli da ugostite?

– U Novi Sad su dolazile brojne ugledne ličnosti iz sveta politike, nauke, kulture, naši najpoznatiji sportisti… Bilo bi nezahvalno nekoga posebno izdvojiti. Očekujem da se taj trend inastavi, da se u Novi Sad još više dolazi, da se u njemu još duže ostaje, da budemo grad o kojem se priča i za koji se navija, kao nedavno u Baseloni kada smo kao jedini grad iz zemlje koja nije članica EU, ušli u samo finale izbora za Evropsku prestonicu mladih.

Koji Vam je najdraži poklon koji ste dobili za Novu godinu?

– Poklon će biti ostvarenje moje želje da 2016. godina, iako neće biti ni malo laka, bude godina u kojoj će Srbija biti još bolje mesto za život, za rad, i za odrastanje.

Kog svetskog političara cenite, i zašto?

– Cenim odlučne, hrabre, pragmatične i operativne političare.

Koji vam je omiljeni praznik?

– Omiljenim smatram praznike koji okupljaju porodicu i najbliže prijatelje. Božić je najradosniji, a Vaskrs najtužniji.

Da li stižete da se aktivno bavite nekim sportom?

– Nažalost, ne. Vreme i obaveze mi to ne dozvoljavaju. Uspem ponekad da ugrabim da odem na pecanje, ili sportski ribolov, što je moj veliki hobi.

Šta očekujete od 2016. godine?

– Očekujem da Srbija nastavi putem koji je trasirala Vlada Srbije, da dalje niže uspehe na domaćem i međunarodnom planu, da bude finansijski stabilna, odlično mesto za ulaganje kapitala, da bude pristojno društvo u kojem se cene rad i odgovornost … Očekujem da Novi Sad ide napred, da otvramo nova radna mesta, da rešavamo komunalne probleme građana, da postanemo Evropska prestonica kulture.

Izvor: www.srbijadanas.com
Foto: Grad Novi Sad