Početna Politika Miloš Vučević: Spreman sam i da budem premijer

Miloš Vučević: Spreman sam i da budem premijer

0

2791_milos-vucevic_foto tanjugAko na republičkom nivou bude zadržan ovaj nivo saradnje sa koalicijom oko SPS, nema razloga da se takav odnos sutra ne zadrži na pokrajinskom i lokalnom nivou. Nije to kopiranje, kako se nekad zlonamerno komentariše, nego je prirodno da postoji vertikala političke saradnje da bi se donosile što kvalitetnije, međusobno koordinisane odluke. Pored toga, biće predizbornih koalicija, i na pokrajinskim i na lokalnim izborima. Moguće je da će takva saradnja negde na lokalu funkcionisati, drugde neće – kaže u intervjuu za “Danas” Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i član predsedništva Srpske napredne stranke.

Ušli smo u izbornu godinu u kojoj će biti održani pokrajinski i lokalni izbori. Međutim, sve se češće pominju i prevremeni republički izbori. Koliko je to realna opcija?

– U ovom trenutku je veća verovatnoća da neće biti održani republički izbori. Mada ne mogu sa apsolutnom sigurnošću da ih isključim. Ta odluka će, pre svega, zavisiti od stava predsednika Vlade, koji je i dobio mandat. Ako on bude smatrao da treba da vrati mandat i da ponovo ide na izbore, ne vidim ko bi mogao da ima legitimitet da to osporava. Za očekivati je da ćemo na skupštini stranke, koja je zakazana za početak februara, doneti odluku i po tom pitanju. Lokalni i pokrajinski izbori su u redovnom terminu i nema više spora da će se održati. Verujem da će ti izbori biti održani u aprilu.

Kako stoje stvari sa pokrajinskim izborima? Mnogi već sada prognoziraju ubedljivu pobedu SNS-a, čemu ide naruku i prošlogodišnja promena izbornog sistema u Vojvodini.

– Gotovo je sigurno da su Demokratska stranka i Bojan Pajtić izgubili poverenje građana u Vojvodini, i da će doći do promene politike u Skupštini Vojvodine, a time i u Pokrajinskoj vladi. Nakon 16 godina vođstva DS pokrajinskom administracijom, čeka nas, gotovo izvesno, promena. Ta promena političkog kursa u Vojvodini će biti nabolje i siguran sam da će pobediti SNS. Učinićemo sve da ta pobeda bude što ubedljivija i snažnija. Ne zbog stranke, nego zbog funkcionisanja Pokrajinske vlade i skupštine, zbog stabilnosti, efikasnosti, pa ako hoćete, i ekonomičnosti. Manji broj političkih činilaca je preduslov da se stvari rešavaju brže, da nema stalno nekih pregovora i razgovora unutar široke koalicije. Tako će moći da se donose operativnije odluke i da se omogući njihovo lakše sprovođenje. Neće biti lako onom ko bude na čelu Pokrajinske vlade. Mislim da će to biti jedan od ozbiljnih izazova. Mislim da niko u ovom trenutku i ne zna kakvo će stanje zateći. A čini mi se da će biti teže nego što mi pretpostavljamo. Pre svega mislim da će biti veoma teško oko finansijske pozicije, šta je nasleđeno, šta je realizovano, šta je ugovoreno a nije plaćeno. U tom smislu će 2016. biti dosta turbulentna. Mislim da će krajem leta ili početkom jeseni morati da usledi i rebalans pokrajinskog budžeta, i da će tek taj rebalans odslikavati buduću politiku Pokrajinske vlade na čijem čelu će biti SNS.

Vi slovite kao jedan od kandidata za mesto predsednika Pokrajinske vlade nakon tih izbora. Kako vi gledate na to?

– Mi u SNS nismo razgovarali o kadrovskim rešenjima ni na jednom nivou. Ja neću da krijem da su moje političke ambicije vezane za Novi Sad, ali biće kako predsedništvo, predsednik i glavni odbor stranke odluče. Spreman sam da iznesem svaku ulogu koja mi se poveri, ali nemam problem ni da ne budem ništa. Ja ću biti ponosni član SNS i prijatelj Aleksandra Vučića. Ja bih voleo da u naredne četiri godine nastavim započeto u Novom Sadu, a posle toga sigurno ne bih bio više kandidat za tu funkciju. Politika je moj životni izazov, ali ako i ne budem u izvršnoj vlasti, ja imam advokaturu kao profesiju i imaću šta da radim. Novi Sad je već stekao solidnu osnovu. Za četiri godine ga vidim u pripremama za Evropsku prestonicu kulture 2021, a dotad već omladinsku prestonicu Evrope.

Izvor: Danas
Foto: Tanjug