Početna Politika Mirović: Budžet AP Vojvodine za narednu godinu je apsolutno razvojni

Mirović: Budžet AP Vojvodine za narednu godinu je apsolutno razvojni

0

Igor-Mirovic-21

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je budžet AP Vojvodine za 2017. godinu, o kome poslanici raspravljaju u pokrajinskom parlamentu, apsolutno razvojni iako će mnogo više sredstava biti uloženo u zdravstvo i renoviranje osnovnih i srednjih škola.

Mirović je rekao da očekuje da će predlog budžeta biti usvojen iz više razloga, pre svega što je nominalno veći za deset procenata od ovogodišnjeg budžeta i što iznosi 7,3 odsto Republičkog budžeta.

Prema njegovim rečima, ovoga puta nema nadgornjavanja i priče o procentima, već se, kako je naglasio, govori o projektima i okupljanju oko projekata.

“Jasno je da uvek možemo da tražimo više novca, ali moramo razumeti da je u Republici Srbiji u toku proces čišćenja javnih finansija i da se Vojvodina mora solidarisati sa tim”, rekao je Mirović.

On je istakao da je zadovoljan planiranim iznosom sredstva u bužetu za narednu godinu od 63,6 milijardi, ali i najavom predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se raspravljati o predlogu zakona o finansiranju AP Vojvodine.

Među najveće projekte koji će biti pokrenuti u 2017. godini Mirović je najavio rekonstrukciju pruge Beograd – Stara Pazova, početak izgradnje zgrade Radio televizije Vojvodina i rešavanje imovinsko – pravnih odnosa na trasi buduće saobraćajnice Novi Sad – Ruma.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da veruje da će tokom naredne godine biti izabran i izvođač radova za izgradnju pomenute saobraćajnice sa tunelom kroz Frušku goru.

“U lokalnim samoupravama planirali smo značajne investicije na rekonstrukciji i izgradnji komunalnog sistema, ozbiljna sredstva će biti uložena i u oblast zdravstva, gde je između ostalog planirana i rekonstrukcija Regionalne bolnice u Pančevu”, rekao je Mirović.

Mnogo veća sredstva biće, kako je rekao, uložena u poljoprivredu nego što je to bio slučaj ove godine,a sa republičkim ministarstvom poljoprivrede, kako je rekao, dogovorena je kooperativnost u finansiranju projekata.

“Ta kooperativnost će se ogledati u tome da će ministarstvo poljoprivrede na teritoriji Vojvodine uložiti devet milijardi dinara i to na taj način da u projekte koje finasira ministarstvo, pokrajinski sekretarijat neće ulagati sredstva, a tamo gde će sekretarijat ulagati sredstva od predviđenih osam milijardi dinara, tu neće ministarstvo”, pojasnio je Mirović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović rekla je novinarima da je predloženi bdžet AP Vojvodine za 2017. godinu 63,6 milijardi dinara, a da će od svih sektora najviše sredstava biti usmereno na poljoprivredu za koju je opredeljeno osam milijardi dinara.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Demokratske stranke u pokrajinskoj skupštini Nenad Borojević, rekao je da DS neće podržati predlog budžeta jer je, kako je kazao, “nerealan i ne odražava stvarne potrebe građana”.

“Smatramo da je prihodna strana izraz nerealnih procena jer se planira više od milijardu dinara prihoda po osnovu poreza na lični dohodak građana, a što se rashodne strane tiče ona ne odražava stvarne potrebe najvećeg dela građana Vojvodine jer nisu jasno definisani prioriteti”, rekao je Borojević.

Predsednik Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Pave Budakov najavio je da će poslanici SPS-a podržati prelog budžeta iz više razloga.

“Pre svega, aktuelna pokrajinska vlada je ispunila sve što je najavila prilikom njenog formiranja, a urađene su i stvari o kojima tada nije bilo reči. Dobro je što budžet ispunjava ustavnu odredbu od sedam procenata republičkog budžeta”, rekao je Budakov.

On je posebno pohvalio činjenicu da je, kako je kazao, pokrajinska vlada sa republičkom administracijom uspostavila odnos koje obeležava međusobna saradnja, pa će tako Republička vlada u potpunosti snositi troškove izgradnje Žeželjevog mosta, a učestvovaće u finasiranju izgradnje zgrade RTV-a i realizaciju brojnih drugih projekata.

Autor: Tanjug
Foto: Privatna arhiva