Početna Gradske teme Luka Novi Sad pozajmila svojim zaposlenima 12 miliona dinara

Luka Novi Sad pozajmila svojim zaposlenima 12 miliona dinara

luka-ns

Luka Novi Sad pozajmila je svojim zaposlenima ukupno 12 miliona dinara kako bi oni mogli da prave zimnicu, nabavljaju ogrev i udžbenike. Luka je u februaru prošle godine potpuno neosnovano zaposlenima koji su tražili pomoć dala u proseku 80.000 dinara po zaposlenom iz budžeta na ime zajma, što nikada nije vraćeno, utvrdio je državni revizor u poseti ovoj luci. Luka je ovakve zajmove davala i ranije, ali oni nikad nisu bili vraćeni, pa je ovo privredno društvo na kraju ove dugove – oprostilo i knjižilo kao kratkoročnu obavezu. Na ime zajmova zaposlenih je ukupno oprošteno 10,1 milion dinara.

Kako navodi revizor u godišnjem izveštaju, odluku o isplati zajmova za zimnicu direktor je doneo je 19. februara 2015. godine, a na osnovu kolektivnog ugovora sa zaposlenima. Međutim, taj ugovor je stupio na snagu tek 6. marta, a čak i predviđa da se novi zajam ne može isplatiti dok se ne vrati stari – što u ovoj situaciji nije bio slučaj. Stari dug je iznosio 4,5 miliona dinara i on je oprošten.

Među ostalim problemima u radu ovog preduzeća je i informacija da je Luka Novi Sad isplaćivala zaposlenima zarade po osnovu nepravilno uvećanog minulog rada, stimulacije i čak i topli obrok dok su radnici bili na godišnjim odmorima, što je u suprotnosti kako Zakonu o radu, tako i kolektivnom ugovoru.

Pojedinim zaposlenima čak nije bila ograničena zarada shodno Zakonu o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. Luka je uspela i da zaposli sedam osoba na neodređeno, suprotno zakonu o budžetskom sistemu i zabrani zapošljavanja.

Po osnovu ugovora na određeno, ugovora o delu i ugovora o dopunskom radu, zaposleno je ukupno 22 osoba, što je više od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme. Ni za jedan ugovor o radu nije pribavljena saglasnost Vlade Srbije u skladu sa zakonom.

Međutim, nije Luka Novi Sad zapošljavala samo direktno. Za radnike koje je angažovala preko studentskih i omladinskih zadruga ne poseduje evidencije prisutnosti na poslu, niti dnevnike rada, pa se ne može potvrditi da su te osobe zaista bile na poslu i na osnovu čega su dobile platu. Za njihove plate je, inače, izdvojeno 38,7 miliona dinara, ali u suštini protivno propisima. Da situacija bude tmurnija, Luka je u javnoj nabavci privremeno-povremenih poslova zaključila ugovor sa grupom ponuđača, zadrugama Akademac NS i Student, u vrednosti od 27 miliona dinara, a u kojoj su traženi dodatni uslovi koji nisu u skladu sa logikom predmeta javne nabavke. Njihova ponuda imala je bitne nedostatke koji je čine neprihvatljivom, ali to nije sprečilo ovo preduzeće da sklopi poslove, zaključuje DRI.

Preduzeće je uspelo samo sebe da ošteti za skoro 4.000 evra time što nije dve godine naplaćivalo zakup prostora preduzeću “Deltex d.o.o”.

Od sitnijih propusta, državni revizor ustanovio je da Luka Novi Sad nema validnu finansijsku kontrolu, internu reviziju poslovanja, što su sve uslovi koji dozvoljavaju malverzacije.

Podsetimo, Luka Novi Sad je jedina od 10 luka u Srbiji koja je u državnom vlasništvu i uskoro bi trebalo da bude privatizovana. Luka ima 155 zaposlenih, lučko područje se prostire na više od 30 hektara i poseduje skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora. Svojevremeno je ona bila procenjena na 21 milion evra.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: 021