Početna Politika Mirović: Pokazaćemo građanima kako se do sada trošio njihov novac

Mirović: Pokazaćemo građanima kako se do sada trošio njihov novac

0

tan2016-6-20_14585783_4

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas pred početak sednice Skupštine Vojvodine, na kojoj će se raspravljati o završnom računu budžeta APV za prošlu godinu, da će pokrajinski poslanici iskazati jasan stav prema tome kako se do sada trošio novac građana u Vojvodini.

“Imajući u vidu analizu rada prethodne Pokrajinske vlade, propuste, skandale, afere, ali i određena postupanja koja su dovela do toga da u Pokrajini imamo veoma lošu situaciju u oblasti zdravstva, delom u organizaciji pokrajinske uprave, kao i postupanja Uprave za kapitalna ulaganja, kao značajnog nosioca aktivnosti u ukupnom budžetu, očekujem da će poslanici jasno pokazati da je takav način rada nedopustiv”, rekao je Igor Mirović.

Mirović je istakao da je, prema dosadašnjoj analizi rada prethodne Pokrajinske vlade, uočen organizovani sistem trošenja novca koji je vlasništvo građana na one “prioritete”, koji zapravo nisu po svemu prioriteti.

Takvih primera, osim u zdravstvu, ima u fondu za nove tehnologije, Upravi za kapitalna ulaganja i drugim oblastima, navodi se u saopštenju.

“S druge strane prethodna Pokrajinska vlada je lažno informisala građane o pojedinim velikim investicijama, što smo pokazali na primeru Kamenice 2, jednim od najvećih skandala u novijoj političkoj istoriji, pogotovu na jednom tako osetljivom mestu, gde se leče bolesnici od najtežih bolesti”, rekao je Mirović i podsetio da je prethodna vlast objavila da je Kamenica 2 puštena u rad 21. aprila, međutim, za to otvaranje su iz regionalnih bolnica preneseni aparati, koji su 25. aprila vraćeni u bolnice iz kojih su uzeti.

Pokrajinski premijer je dodao da će nova Pokrajinska vlada paralelno raditi na utvrđivanju svih negativnih tačaka koje su obeležile rad prethodne Pokrajinske vlade i primenjivati novi program u oblastima u kojima je to najhitnije, kao što je zdravstvo.

“Do kraja godine više od 300 miliona dinara biće uloženo u nabavku neophodne opreme za regionalne bolnice, klinike i institute Kliničkog centra Vojvodine, jer je tu stanje najgore”, najavio je Mirović.

Simboli Vojvodine definisani Statutom

Govoreći o formalizovanju inicijative Pokrajinske vlade za utvrđivanjem tradicionalnih simbola AP Vojvodine, Mirović je podsetio da su ti simboli propisani Statutom AP Vojvodine, te da je velika većina stranaka u izradi Statuta već dala podršku izgledu i upotrebi tradicionalnih simbola.

“Iz kalkulantskih i politikantskih razloga ta odluka nije usvojena u prethodnom sazivu pokrajinske Skupštine, iako je bila na dnevnom redu jedne od sednica. Pokrenuli smo inicijativu da se ta odluka sada usvoji, i očekujemo da će već u narednih mesec-dva zasedati zaseda Odbor za ustavno-pravni položaj AP Vojvodine, koji u svojoj nadležnosti ima i pitanje predlaganja simbola”, rekao je Mirović, dodavši da očekuje da će bez posebnih problema na narednoj sednici Skupštine, krajem septembra ta odluka biti doneta.

“Ta odluke je plod naše želje da u svakom segmentu poštujemo zakone i Statut, ali i one poslanike koji su, predlažući odluku, iskazali poštovanje prema tradiciji AP Vojvodine”, rekao je Mirović.

Izabrani zamenici pokrajinskih sekretara

Na predlog predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, pokrajinski poslanici su na današnjem zasedanju izabrali zamenike pokrajinskih sekretara.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izabran je Robert Otot.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice izabran je Milan Kovačević.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama – dr Nebojša Kuzmanović.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za zdravstvo – mr.sc. med. dr Ivanka Savić.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova izabrana je dr. med. Milka Budakov.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu – mr Goran Ivančević.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine – Aleksandar Andrić.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost – prof. dr Dušica Rakić.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj – Rade Basta.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za sport i omladinu – Ljubomir Stanisavljev.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za privredu i turizam izabran je mr Pavle Počuč.

Na današnjoj sednici, poslanici će se izjašnjavati i o izveštaju o radu pokrajiinskog ombudsmana, kao i izborom njegovog zamenika.

Izveštaje o poslovanju vojvođanskom parlamentu danas će podneti i Fond za kapitalna ulaganja, Garancijski fond, Fond evropski poslovi, Fond za podršku investicija, JP Vojvodinašume, Zavod za urbanizam Vojvodine, Pedagoški zavod Vojvodine, kao i pokrajinski zavodi za ravnopravnost polova i sport, te Turistička organizacija Vojvodine.

Autor: RTV