Početna Politika Mirović: Proveriću rad dosadašnje administracije

Mirović: Proveriću rad dosadašnje administracije

tan2016-6-20_14585783_4

Novi predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović kaže da će uvesti korenite promene i izvršiti detaljnu proveru dosadašnjeg rada pokrajinske administracije.

– Glavni prioritet je ekonomski razvoj, a samim tim i komunikacija sa investitorima, dogradnja poslovnog ambijenta i pomoć nerazvijenim opštinama, kojih u Vojvodini, nažalost, ima puno – kaže Mirović za “Blic”.

– Drugi deo čine zajednički projekti sa opštinama i gradovima, a treći prioritet je rešavanje investicija koje su u toku, a koje se moraju završiti ubrzanim ritmom i nemilosrdnim kidanjem svih stega kojima su bile okovane. To su Žeželjev most, Narodno pozorište u Subotici, nastavak radova na izgradnji Kliničkog centra Vojvodine, Kamenica 2, koja je puštena u rad u predizborne svrhe a ne radi, i mnogi drugi – kaže on.

Mirović navodi da je odmah od svojih saradnika tražio da naprave presek stanja, pogotovo kada je reč o analizi finansija u sekretarijatima, kako bi u najkraćem roku počeli sa primenom programa.

– Tako ćemo odmah videti da li je bilo nekih malverzacija. Ukoliko jeste, ispitaćemo ko je za njih odgovoran i taj neko će biti priveden pred lice pravde – rekao je MIrović.

Na pitanje hoće li podaci biti dostupni javnosti, on odgovara – naravno.

– Dao sam prilično veliki rok od 15 dana zbog detalja, zbog prikupljanja potpunih informacija i zbog utvrđivanja činjenica. Čekamo izveštaj iz svih pokrajinskih sekretarijata i najkasnije do 10. jula očekujem da ih usvojimo i da u skladu s njima analiziramo propuste, ali i potencijale, kako bismo već od jeseni mogli da krenemo sa odlukama koje treba da menjaju postojeće stanje u Vojvodini – kazao je on.

Mirović ističe i da je poljoprivreda jedan od prioriteta kojem će posvetiti posebnu pažnju.

– I tu ćemo sagledati stanje na terenu, kao i i potencijale koje pružaju postojeći resursi, pa ćemo na osnovu stručnih analiza i u saradnji sa poljoprivrednicima, delovati u najkraćem mogućem roku – navodi Mirović.

Govoreći o obrazovanju, Mirović je rekao da će njegova Vlada početi obnovu osnovnih i srednjih škola i učeničkih i studentskih domova.

– Istovremeno, trudićemo se da u delu visokog obrazovanja pokažemo jednu vrstu aktivnijeg odnosa kada je reč o komunikaciji sa univerzitetom. Mi imamo jako razvijen nastavni i naučni potencijal, mrežu univerziteta i viših škola, i očekujem od novog resornog sekretara da ceo taj segment sredi – kaže on.

– Planiramo da napravimo razvojnu agenciju Vojvodine koja bi u sebi obuhvatala nekoliko dosadašnjih agencija i fondova sa ciljem da na jednom mestu imamo sve potencijale, finansijske elemente za podsticaje i za kontakt sa potencijalnim investitorima. Svih 45 vojvođanskih opština biće umreženo i naslonjeno na razvojnu agenciju Srbije koja, takođe, može da u komplementarnom sistemu pomogne u realizaciji naših projekata – rekao je Mirović.

On ističe das je njegova glavna uloga da ubrza ekonomski i svaki drugi razvoj Vojvodine.

– Ja tu svoju ulogu doživljavam veoma ozbiljno i odigraću je do kraja. Nadam se da će mi svi pomoći, ne zbog mene, već zbog Vojvodine. Posle 27 godina, ovo je kruna moje karijere u politici i pokušaću od Vlade Vojvodine da napravim jedan most, da bude saradnik, partner u potpunom sistemu jedinstva i saradnje sa republikom, koji vodi ka konkretnim rezultatima – naglasio je novi vojvođanski premijer.

Izvor: Tanjug
Foto: sns.org.rs