Početna Politika Narodni pokret DDD iz Novog Sada protiv ukidanja veronauke

Narodni pokret DDD iz Novog Sada protiv ukidanja veronauke

0

ThinkstockPhotos-Novi Sad (3)Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav (DDD) protivi se ukidanju veronauke u školama, jer smatra da je verska nastava u značajnoj meri doprinela razvoju međusobnog poštovanja i tolerancije, uvažavanja mladih bez obzira na versku, rasnu i nacionalnu pripadnost.

U saopštenju se navodi da se DDD protivi ličnim stavovima resornog ministra koji se, kako se kaže, zalaže za promene u strukturi školskih nastavnih i izbornih predmeta i to kroz smanjen broj časova veronauke i građanskog vaspitanja, verovatno sa tendencijom njihovog potpunog ukidanja.

Pokret takođe smatra nedopustivim ocenu resornog ministra da ne postoji dovoljan broj adekvatno obučenog kadra za izvođenje te nastave.

DDD postavlja pitanje da li je moguće da u Srbiji, u kojoj je toliki broj mladih i obrazovanih ljudi nezaposlen, ne postoje adekvatni kadrovi za rad u nastavi.

U tom Pokretu ističu da je u evropskim zemljama, čijim se, kako se navodi, standardima teži, verska nastava prepoznata kao jedan od osnova stvaranja tolerantnog društva.

Iznenađuje činjenica da smo mi sami protiv svojih temelja, korena i tradicije – proručili su ih DDD i zaključili da se iskreno nadaju da se “samovolja pojedinaca koja može izrazito negativno uticati na naciju i društvo u celosti, ovaj put neće dopustiti”.

Izvor: Tanjug
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos