Početna Politika Nenad Čanak: Srbija neće biti pravna država sve dok Vojvodini ne isplati...

Nenad Čanak: Srbija neće biti pravna država sve dok Vojvodini ne isplati 1,9 milijardi evra

Tanjug Nenad Canak
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak predao je juče Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžeta Srbije.

Čanak je rekao da Srbija neće biti pravna država sve dok se Vojvodini ne isplati 1,9 milijardi evra, koliko joj je, kako tvrdi, “zakinuto” u poslednjih deset godina.

Izgleda da ovde niko ne razume da postoji život van Beograda i život van institucija, da postojimo svi mi koji umemo da čitamo i taj isti Ustav koji su oni napisali. Mislili su da smo zaboravili, kao što smo zaboravili da se branimo. Nismo zaboravili ni jedno ni drugo – rekao je Čanak, novinarima ispred Ustavnog suda, posle prostestne štnje koju je organizovala LSV.

On je rekao da su se okupili “simbolično”, samo da “kažu da na to neće pristati” i dodao da će se videti da li da će Ustavni sud biti brz i efikasan, kao “kada je trebalo ukidati nadležnosti Vojvodini”, ili kada je trebalo “zaboraviti” da se mora doneti Zakon o finansiranju te pokrajine.

Tu smo da ih podsetimo – radite svoj posao ili odlazite – rekao je Čanak i naglasio da veruje u nezavisnost te institucije, koja sada treba da se pokaže.

U Ustavnom sudu samo je službenik primio inicijativu i nadam se da će rezultat uslediti, pošto će Ustavni sud reagovati. Verujem u nezavisnost te institucije i sada oni treba da se pokažu – rekao je Čanak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čanak je rekao da na protestu nema demokrata i naveo da ne treba da zove nekoga da brani sopstvenu zemlju i rođena prava.

Ko je predsednik vlade Vojvodine, iz koje je stranke? Nema ih nigde, njih pitajte, a ne mene zašto nisu ovde. Ja nisam Bojan Pajtić, ovde smo došli simbolično i to je deo kampanje “Pravda za Vojvodinu”, koja traje već 25 godina – rekao je Čanak.

Protestna šetnja Lige socijaldemokrata Vojvodine počela je juče pre 12 časova, a kolona koju je predvodio Čanak, prošetala je od Trga Nikole Pašića do zgrade Ustavnog suda u Nemanjinoj, noseći transparente “Pravda za Vojvodinu”, “Gde ste sada ustavobranitelji”, “Čije su naše pare”, “Vojvodina, naša dika…”

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug