Početna Politika NIS otpušta samohrane roditelje i invalide rada

NIS otpušta samohrane roditelje i invalide rada

 

NIS_HQ_in_Novi-Sad

“Naftna industrija Srbije” je zbog aktuelne krize najavila otpuštanje 248 radnika, od kojih su skoro 90 odsto samohrani roditelji i invalidi rada.
Kako kažu iz NIS-a ova grupa zaposlenih radi u organizacionom delu koji može da bude ugašen zbog smanjenog obima posla, a mogućnosti preraspodele viška zaposlenih na druge poslove, odnosno u druge organizacione delove kompanije, značajno su umanjene s obzirom na sadašnje stanje u naftnoj industiji.
Sa poslednjim planom reorganizacije ove firme, broj otpuštenih radnika će, sedam godina nakon privatizacije, narasti na čak 6.300.
Za otkaze smo saznali pre nekoliko dana, ali se pretpostavljalo duže vreme da smo mi predviđena grupa za otpuštanje, iako se među nama nalaze samohrani roditelji i invalidi. Izmišljali su nam radna mesta. Za dve godine imam 15 aneks ugovora potpisanih. Nas nepoželjne su na kraju prebacili u odeljenje Digitalizacija, koje su sad i ugasili – kaže jedan od radnika čije je ime poznato redakciji.
Obratili smo se i sindikatu, ali njihovu odluku ćemo znati tek sledeće nedelje. Ako nas podrže, što iskreno sumnjamo, stupićemo u štrajk. Kako ovo nije konačna odluka NIS-a, ovim činom ćemo možda dotaći nekoga ko može da utiče na odluku o otkazima. Na taj način bi im skrenuli pažnju da nije humano ostavljati ljude na cedilu koji su 20, 30 godina radili za tu firmu. Ako i ništa ne postignemo biće nam lakše, bar ćemo znati da nismo sedeli skrštenih ruku.
Član socijalnog programa u NIS-u koji je štitio osobe sa invaliditetom istekao je 31. decembra 2014. godine. Takođe, ni Zakon o radu više ne štiti ovu kategoriju zaposlenih jer propisuje da poslodavac može da ih proglasi tehnološkim viškom ako nema radna mesta za njih.
Kolektivni ugovor u NIS-a predviđa otpremnine za tehnološki višak u iznosu od 400 evra po godini radnog staža kod poslednjeg poslodavca.

Autor: Alisa Varga, Life Content