Početna Politika Nova pokrajinska vlada do 15. juna

Nova pokrajinska vlada do 15. juna

0

izvrsno vece2

Po svim najavama, nova vlada APV biće formirana do 15. juna. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, očekuje da će razgovori biti nastavljeni ove nedelje, a prvi krug razgovora sa Srpskom naprednom stranke obavljen je pre dve nedelje.

O tome ko će biti pozvan na drugi krug razgovora i koje stranka će ući u novu pokrajinsku administraciju odlučuje SNS, kao apslolutni pobednik redovnih pokrajinskih izbora 24. aprila, kada je osvojio 63 poslaničkih mandata.

Zasad je izvesno da će u Pokrajinskoj vladi, osim koalicije oko SNS, učestvovati i SVM. To u Skupštini Vojvodine obezbeđuje 69 glasova za predloge koji budu stizali iz pokrajinske administracije, što je sasvim dovoljan broj za izglasavanje, osim predloga za čije usvajanje je potrebna podrška dvotrećinske većine, a to je 81 poslanik.

Naprednjaci su već najavili da žele što širu koaliciju i podelu odgovornosti, ali da će okosnicu rada nove pokrajinske administracije činiti program SNS za Vojvodinu. Stranke koje će ući u Pokrajinsku vladu mogu dati svoje predloge, ali samo za dopunu programa SNS, kako je to novinarima ranije izjavio Igor Mirović, za koga visoki funkcioneri Srpske napredne stranke na novinarsko pitanje “da li će Mirović biti novi vojvođanski premijer” navode da bi bio odličan predsednik pokrajinske vlade sa svim kvalitetima koje ta funkcija zahteva.

Želim da kažem jasno: sve ostalo može biti samo dopuna programa SNS – a u jednom manjem segmentu. U protivnom, mi bismo bili krajnje nepošteni prema građanima koji su gotovo pedesetoprocentno glasali za našu politiku. Saslušaćemo sve ideje, pa i ideju gospodina Pastora, ali je u ovom trenutku teško reći ko će još od drugih stranaka biti u toj koaliciji – naveo je Mirović nedavno.

Izvor: Dnevnik
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications