Početna Politika Novi mandatar izraelske vlade sin Novosađanina

Novi mandatar izraelske vlade sin Novosađanina

0

Predsednik Izraela Reuven Rivlin dodelio je mandat za sastav buduće vlade Jairu Lapidu, predsedniku partije levog centra Ješ Atid dugogodišnjem protivniku vlasti Benjamina Netanjahua, a ono što je zanimljivo je da je njegov otac rođeni Novosađanin Tomislav Lampel, koji je u Izrael se odselio 1948. godine.

Tomislav Lampel, koji je u Izraelu poneo ime Josef Tomi Lapid je posle služenja vojske završio u Izraelu pravni fakultet, a od 2003. do 2004. bio je ministar pravde i potpredsednik vlade, a preminuo je 2008. godine, a njegov sin Jair Lapid rođen 1963.godine koji je bio novinar, televizijski voditelj,kao i njegov otac, pa čak i glumac u nekoliko projekata je, kaže, nasledio levičarske ideale od oca koji nije zaboravio Novi Sad i Srbiju.

Nekoliko puta je Tomi Lapid, čak i kao političar, posetio tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju i poznato je da nikada nije tražio službeni automobil, vozača i pratnju, iako je to zbog opasnosti bio deo protokola.

Osim u jednoj prilici, seća se Jair priče svog oca, kada je išao u Novi Sad da se vidi sa školskim drugovima. Bio je veoma zabavan i duhovit čovek, pa se pojavio u automobilu sa državnim zastavicama i u pratnjji policije u kraju gde su ga čekali prijatelji. Onako zabezeknutim im je rekao “šta je bilo mangupi, evo šta sam ja postigao, a vi ste još na istom mestu”.

Jair Lapidu je dugogodišnji opozicionar vlasti Benjamina Netanjahua, ali je u jednom trenutku ipak bio u koalicionoj vlasti sa vladajućom partijom Likud i 2013. godine ministar finansija.

Svojevremeno je proglašavan za mladog lava izraelske političke scene i zagovornik je nastavka pregovora i saradnje sa palestinskim vlastima u potrazi za rešenjem sukoba dva naroda.

Izvor: Tanjug
Foto: Screenshot/WETA