Početna Politika Novi mandatar izraelske vlade sin Novosađanina

Novi mandatar izraelske vlade sin Novosađanina

Predsednik Izraela Reuven Rivlin dodelio je mandat za sastav buduće vlade Jairu Lapidu, predsedniku partije levog centra Ješ Atid dugogodišnjem protivniku vlasti Benjamina Netanjahua, a ono što je zanimljivo je da je njegov otac rođeni Novosađanin Tomislav Lampel, koji je u Izrael se odselio 1948. godine.

Tomislav Lampel, koji je u Izraelu poneo ime Josef Tomi Lapid je posle služenja vojske završio u Izraelu pravni fakultet, a od 2003. do 2004. bio je ministar pravde i potpredsednik vlade, a preminuo je 2008. godine, a njegov sin Jair Lapid rođen 1963.godine koji je bio novinar, televizijski voditelj,kao i njegov otac, pa čak i glumac u nekoliko projekata je, kaže, nasledio levičarske ideale od oca koji nije zaboravio Novi Sad i Srbiju.

Nekoliko puta je Tomi Lapid, čak i kao političar, posetio tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju i poznato je da nikada nije tražio službeni automobil, vozača i pratnju, iako je to zbog opasnosti bio deo protokola.

Osim u jednoj prilici, seća se Jair priče svog oca, kada je išao u Novi Sad da se vidi sa školskim drugovima. Bio je veoma zabavan i duhovit čovek, pa se pojavio u automobilu sa državnim zastavicama i u pratnjji policije u kraju gde su ga čekali prijatelji. Onako zabezeknutim im je rekao “šta je bilo mangupi, evo šta sam ja postigao, a vi ste još na istom mestu”.

Jair Lapidu je dugogodišnji opozicionar vlasti Benjamina Netanjahua, ali je u jednom trenutku ipak bio u koalicionoj vlasti sa vladajućom partijom Likud i 2013. godine ministar finansija.

Svojevremeno je proglašavan za mladog lava izraelske političke scene i zagovornik je nastavka pregovora i saradnje sa palestinskim vlastima u potrazi za rešenjem sukoba dva naroda.

Izvor: Tanjug
Foto: Screenshot/WETA