Početna Politika Novinarska udruženja osudila Bajatovićevu izjavu o Brankici Stanković

Novinarska udruženja osudila Bajatovićevu izjavu o Brankici Stanković

0

Dusan Bajatovic CMC - Copy

Novinarska udruženja UNS i NUNS osudili su današnju reakciju direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića na pitanja novinarke Insajdera mahom o tome kako je trošen novac poreskih obveznika Srbije.

Bajatović je rekao da novinari nekad moraju nešto da nauče pre nego što pitaju, aludirajući na navode da Srbiji nije potreban Južni tok, i precizirao da upravo misli na novinarku “Autsajdera”, kako je nazvao tu produkcijsku kuću.

Upitan da li je to njegov način da izbegne odgovor na pitanja Insajdera kako je trošen novac građana Srbije postavi, Bajatović je odgovorio da je agencija “Autsajder” postavila pitanje o trošenju novca građana, a i njega takođe interesuje koliko košta obezbeđenje za Brankicu Stanković, koje takođe plaćaju građani Srbije i zašto joj je dato.

I ja sam isto ugrožen. Hiljadu dilova sam nečijih srušio, i možda sam im prekinuo gas, pa nisam… – naveo je Bajatović, ali ga je novinarka prekinula, ističući da on nema pravo da postavlja to pitanje, a ona ima pravo da raspravlja kad je pomenuo Stankovićevu.

Novinarka ga je podsetila da je Brankica Stanković tražila da joj se ukine obezbeđenje na ličnu odgovornost pre godinu dana, ali iz MUP-a nema odgovora.

Ja samo pitam koliko to košta, nisam rekao da ne treba. Ja isto kao i vi pitam za podatke. Imate privatnu produkciju Autsajder i privatnu firmu Južni tok – uzvratio je Bajatović, a novinarka ga je prekinula i ispravila rečima:
Produkcija se zove Insajder, gospodine Bajatoviću.

On se izvinio “na grešci” i nastavio…
Kažete nama da trošimo državne pare, a mi nismo rekli da Južni tok ne treba. Isto tako ja pitam koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković a nisam rekao da ne treba.

Novinarka ga je upitala kome bi trebalo da postavi to pitanje, ako ga već kao građanina zanima, a on je rekao:

Kako, pa vi ste ‘sveta krava’, savest Srbije, ja nemam ništa protiv toga, ja pitam kao građanin.

Nastavljajući polemiku, novinarka ga je pitala zašto ne pita MUP Srbije, a on je uzvratio pitanjem zašto ona ne pita MUP kako je Južni tok trošio pare.

Mislite da nismo? I vladu. Ali, i oni iz nekog razloga ne odgovaraju – uzvratila je, dodajući da još nema odgovora.

Novinarka je zatim rekla da zbog neprimerenog ponašanja direktora “Srbijagasa” ekipa “Insajdera” napušta konferenciju, što su i učinili.

NUNS: Bajatovićeva izjava o Brankici Stanković bahata i uvredljiva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da je način na koji se direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović na konferenciji za novinare obratio novinarima “Insajdera” bahat i krajnje uvredljiv.

U saopštenju, NUNS je naveo da je Bajatović umesto da odgovori na postavljeno pitanje, upitao koliko košta policijsko obezbeđenje Brankice Stanković, koje joj je dodeljeno jer je, zbog onoga o čemu je pisala, godinama izložena brutalnim pretnjama i pritiscima.

To, dakle, nije posledica njene volje ili nekog hira, nego činjenice da srpsko društvo još nije uspelo da obezbedi uslove za normalan rad svih novinara i da su različiti centri moći i nasilničke grupe izvor ozbiljnih pretnji – navodi se u saopštenju.

NUNS smatra da je Bajatovićeva izjava uvredljiva ne samo za novinare, koji su izloženi brutalnim pretnjama i kojima je moralo da bude dodeljeno policijsko obezbeđenje, nego i za celokupnu novinarsku profesiju.

Ona je neprihvatljiva i zbog toga što praktično dovodi u pitanje nastojanja društva i države da, u meri u kojoj je to moguće, zaštite novinare. Život pod policijskom zaštitom je mučan i teško podnošljiv, što je na svojoj koži najviše osetila upravo Brankica Stanković. Bajatović bi to morao da zna i najmanje što može da učini je da se javno izvini zbog ovakvog postupka – dodaje NUNS.

UNS: Neprimerena reakcija Bajatovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas neprimerenom reakciju direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića na pitanje novinarke “Insajdera” o gradnji Južnog toka.

Dužnost novinara je da postavljaju pitanja od javnog značaja, a nosioci javnih funkcija su dužni da na ta pitanja odgovore… Dužnost policije je da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama onih na čije nezakonite poslove ukazuju – navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS je, takođe, naveo da je Bajatović redakciju “Insajder.net” sve vreme oslovljavao sa “agencija Autsajder”.

Dačić: Nije za prepucavanje

Ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je za Insajder.net da je on 2009. godine Brankici Stanković dao obezbeđenje na osnovu bezbednosne procene i da to nije tema za političko prepucavanje.

Dačić je, u kratkoj pisanoj izjavi za Insajder.net, rekao da je u Moskvi i da ne zna šta se dogodilo na konferenciji za štampu.

Ali, ja sam Brankici dao obezbeđenje na osnovu bezbednosne procene. To nije tema za političko prepucavanje, razgovaraću s Bajatovićem tim povodom – napisao je Dačić koji je 2009. godine bio ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Izvor: Tanjug; Beta; FoNet
Foto: CMC