Početna Politika Bojan Kostreš: Ideja o Vojvodini kao srcu Srbije me prestravila

Bojan Kostreš: Ideja o Vojvodini kao srcu Srbije me prestravila

0

bojan-kostres_660x330 (1)

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da je dobro što je “vojvođansko pitanje” jedno od centralnih za stranke koje izlaze na izbore, te ocenjuje da to znači da su političari u Srbiji shvatili da je rešavanje pitanja Vojvodine i definisanje njenog statusa jedno od najvažnijih pitanja, ne samo za autonomiju Vojvodine, nego za razvoj države Srbije i za njene integracije.

Dok god se mi ne dogovorimo u Srbiji da li Srbija treba da bude unitarna država ili da bude decentralizovana, da li Vojvodina treba da ima u Srbiji autonomiju i koji nivo autonomije, mi ćemo imati jedan latentan problem i latentno pitanje koje može da preraste u problem, što mi u Vojvodini sigurno ne želimo – kaže Kostreš za Tanjug.

Dodaje da je sama nedavna konstatacija Ivice Dačića da je “Vojvodina sada srce Srbije”, “nas u Vojvodini prestravila”, jer, kako kaže, kada je Kosovo “postalo srce Srbije” – postalo je i problem koji do danas nije rešen.

Iskreno se nadam da je gospodin Dačić imao lapsus i da on ne planira da ‘srce Srbije’ premešta u Vojvodinu, jer mi ovde probleme ne želimo – ističe Kostreš.

Podsetivši da Liga na izbore izlazi samostalno, sa svojim programom i idejama, Kostreš kaže da upravo time ligaši žele da postave pitanje Vojvodine na način da Vojvodinu postave u centar kampanje.

Mi mislimo da jedino Vojvođani mogu na najkvalitetniji i najbolji način da upravljaju resursima kojima Vojvodina raspolaže i novcem koji se u Vojvodini zaradi. Kad kažem Vojvođani ne mislim samo na Ligu, već na sve građane, sve ljude u vojvođanske administraciji, ko god da je formira – kaže Kostreš, mada je uveren da će se nova vojvođanska administracija formirati oko Lige.

Upitan podrazumeva li neko buduće rešenje statusa Vojvodine promenu Ustava, Kostreš navodi da su sadašnja rešenja u najvišem pravnom aktu države loša, da je Liga upozoravala na to ali na neka druga loša ustavna rešenja.

Za nas je ipak najvažnije pitanje vojvođanske autonomije, ali kad o tome govorimo mi želimo da pošaljemo poruku građanima Srbije da sve za šta se zalažemo da ima Vojvodina nemamo ništa protiv da to imaju i Šumadija, ili ostali delovi Srbije – napominje Kostreš i pojašnjava:

Mi ne pristajemo da zbog drugih vojvođanska autonomija bude gašena ili uništavana, ali nemamo ništa protiv da druge oblasti u Srbiji imaju iste nadležnosti kao Vojvodina.

Ovo stoga, dodaje, što Ligaši smatraju da jedna decentralizovana Vojvodina ima mnogo veću šansu za razvoj i napredak nego što to ima danas, “kada se sve odlučuje u Beogradu”.

Kostreš kaže da na žalost Srbija kasni u decentralizaciji, te da mora da se suoči s tim pitanjem, jer, kako kaže, asipemetričan položaj Vojvodine nije problem samo za ljude koji žive u Vojvodini već i za ostale u Srbiji.

U tom smislu navodi da se mora uzeti u obzir činjenica da je Vojvodina tradicionalna autonomija, da je prvi put izrađena 1848, da je kroz različite države i sisteme evoluirala i da Vojvođani imaju pravo na svoju autonomiju, ali da ta autonimija ne sme i neće biti na štetu ostatka Srbije, “naprotiv, to može samo da pomogne Srbiji”.

Bogata Vojvodina znači bogatu Srbiju i jaka Vojvodina znači jaku Srbiju, a ne obrnuto – zaključio je Kostreš.

Izvor: Tanjug
Foto: LSV