Početna Politika Novosadski radikali predložili da novi most dobije ime “Most 25. novembra”

Novosadski radikali predložili da novi most dobije ime “Most 25. novembra”

0

Odbornička grupa Srpske radikalne stranke podnela je inicijativu Komisiji za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi da novi most koji se gradi na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta, ponese naziv “Most 25. novembra”.

Šef novosadskih radikala Đurađ Jakšić za “021” kaže da je njihov predlog da železnički most ponese ovo ime jer će konačno posle 19 godina biti pušten u saobraćaj baš u godini kada se proslavlja stogodišnjica oslobođenja i prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema matičnoj srpskoj državi.

– Radikali su mišljenja da nema ništa prirodnije i logičnije, nego da u godini velikog jubileja, veka od istorijskih odluka donetih na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, budući most ponese ime “Most 25. novembra”. Simbolički naziv koji predlažemo ima značaj i utemeljenje, jer mostovi povezuju, a slavimo stogodišnjicu prisajedinjenja. Srpska radikalna stranka poziva gradsku i pokrajinsku vlast da prekinu sa licitiranjem i nagađanjem i da prihvate predlog srpskih radikala kako bi budući drumsko-železnički most u Novom Sadu poneo ovaj naziv – naveo je Jakšić.

Podsetimo da je ovo prvi zvaničan predlog koji je neko podneo, nakon što je pre više od mesec dana u javnosti počela rasprava o tome kako most treba da se nazove. Razmatranje ideja za ime novog mosta je poteklo od odgovornog projektanta novog železničko-drumskog mosta Aleksandra Bojovića, koji je na internet forumu pozvao Novosađane da predlože ime mosta.

Tokom proteklih mesec dana građani su u više anketa uglavnom sa preko 50 odsto glasova podržali ideju da most ponese naziv “Žeželjev most”, što je bilo nezvanično ime nekadašnjeg železničkog mosta a po njegovom projektantu Branku Žeželju, dok je zvanično ime bilo “Most bratstva i jedinstva”.

S druge strane, novosadska vlast se do sada nije oglašavala po ovom pitanju, iako su pojedine gradske ustanove stale iza predloga Fondacije “Evropska prestonica kulture 2021” da most dobije ime “Most Nade”.

Izvor: 021
Foto: NSU