Početna Politika Odžić: Gradska vlast guši reči političkih protivnika

Odžić: Gradska vlast guši reči političkih protivnika

0

aleksandar-odzic

Predsednik Vojvođanske partije (VP) Aleksandar Odžić izjavio je danas da je gradska Komisija za zauzeće javnih površina u Novom Sadu zabranila postavljanje bine na manifestaciji koju 5. oktobra organizuje ta vanparlamentarna stranka.
Odžić je novinarima rekao da je VP dobila odobrenje policije za održavanje tog skupa.

Bina u Novom Sadu izgleda postoji za kafanske pevaljke, učesnike krajiških kola, ali ne i za Novosađane i Vojvođane i njihove manifestacije“, rekao je predsednik Vojvođanske partije.

On je objasnio da je nadležna komisija odbila da izda odobrenje za postavljanje bine, uz obrazloženje da se tog dana na Trgu slobode održavaju i druge manifestacije, između ostalog i Kolo za Ginisa.

Odžić je kazao da će šetnja biti održana i da će se građani 5. oktobra okupiti u 16 časova na Trgu slobode i krenuti prema zgradi Banovine. On je dodao i da ne očekuje incidente.

Predsednik VP je naveo i da je ta stranka poslala pismo Komisiji za zauzeće javnih površina u kojem se traži da im se ipak dozvoli postavljanje bine. Ukoliko takvo odobrenje ne stigne, aktivisti VP će se na Trgu slobode samo okupiti i odatle krenuti dalje, što, kako je rekao, nije zauzimanje javne površine.

Odžić je zabranu postavljanja bine ocenio kao pokušaj gradske administracije da uguši reči političkih protivnika.

Predsednica Vojvođanskog kluba i suorganizatorka manifestacije Branislava Kostić istakla je da to nije stranački skup, te da su na njega dobrodošli svi koji žele dobro Vojvodini.

Šetnja 5. oktobra nije ekskluzivno pravo Vojvođanske partije ili Vojvođanskog kluba. Na nju treba da dođu svi građani koji se osećaju kao Vojvođani i kojima je stalo do Vojvodine“, poručila je Kostić.

Vojvođanska partija i nevladina organizacija Vojvođanski klub najavili su ranije da će i ove godine organizovati 5. oktobra protestnu “Šetnju za Vojvodinu”, tokom koje će istaći zahtev za donošenje novog Ustava Srbije, po kojem bi Vojvodina imala status republike unutar federalne Srbije.

Organizatori su objasnili da se protestna šetnja organizuje povodom 27. godišnjice takozvane “jogurt revolucije”.

Organizatori protestne šetnje su naveli i da se zalažu za pravo Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, za pravo raspolaganja sopstvenom imovinom, prihodima, prirodnim i radom stvorenim resursima, za jake i nezavisne vojvođanske institucije, kao i za vojvođanski ustav.

Autor: Beta