Početna Politika Osnovana organizacija “Nova Vojvodina”, deo osnivača bivši članovi pokreta Saše Jankovića

Osnovana organizacija “Nova Vojvodina”, deo osnivača bivši članovi pokreta Saše Jankovića

0

Dr Zorana Šobot, hirurg dr Miroslav Ilić i advokat Branislav Majstorović, svi iz Novog Sada, osnivači su nove političke organizacije pod nazivom Nova Vojvodina.

Deo osnivača i članstva koji u ovom trenutku čine novu političku organizaciju su bivši članovi Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, koji su bili zaduženi za delovanje u Vojvodini i na lokalu. Reč je o organizaciji koja je registrovana pod imenom “Nova V” u Agenciji za privredne registre u aprilu, a koja bi krajem leta trebalo i zvanično da se predstavi javnosti.

Zastupnik i predsednik ove političke organizacije je Miroslav Ilić.

Kako za “021” kaže Zorana Šobot, reč je o priči koja je nastala iz “potrebe da se nešto promeni i Vojvodina spasi od dugogodišnje devastacije”. Namera organizacije je, kaže, da bude inicijalna kapisla drugima koji bi priču želeli da rašire po celoj Srbiji a, kako tvrdi, u organizaciji su i vrlo poznata imena, za sada dobro čuvana.

– Dogovorili smo se da imamo manji broj osnivača i veći broj članova, a kada neko od osnivača odluči da prestane sa delovanjem, na ostalima je da izaberu novog rukovodioca i da nastave rad. Prvi segment rada nam je definitivno teritorija koju najbolje znamo – a to je Vojvodina, a drugi segment je rad na lokalu, u Novom Sadu i u drugim gradovima, bavljenje opštim gradskim, komunalnim i drugim problemima svakog građanina. Vojvodina je duže vreme skrajnuta, političko polje je počišćeno, a da postoji volja da se nešto iz korena menja pokazuje nam i činjenica da članstvo raste, da nam prilaze i neopredeljeni građani – kaže jedna od osnivačica Nove Vojvodine.

Nova organizacija za cilj ima demokratsku Vojvodinu u Evropi, sa antifašističkom kulturom i tradicijom, koja se svakodnevno sve više urušava, tvrdi Šobot.

– Sada smo politička organizacija, što ne znači da vremenom nećemo prerasti u stranku. Prvo na agendi nam je da upoznamo građane sa našim sloganom – “Novo vreme, nove politike, Nova Vojvodina”. Treba nam kulturni i politički preokret, slobodno udružene strukovne i nevladine organizacije, slobodni mediji, suzbijanje nasilja, razvoj tehnologija, zaštita ranjivih grupa, odlučnija borba za socijalnu pravdu. Trenutno vlada nemoć nad potkupljenom oligarhijom, izbori su nam potkradeni, a na nama je da u središte stavimo čoveka i njegove potrebe. Ljudima su i bukvalno životi postali ugroženi u ovoj atmosferi straha – objašnjava on za portal “021”.

Podsetimo, iz Pokreta slobodnih građana istupio je njegov vojvođanski odbor krajem maja ove godine, na godišnjoj skupštini. Bivše članstvo tada je poručilo da je odnos prema ljudima u Pokretu nedopustiv i negiralo da je razlog odlaska odluka Saše Jankovića da ne pristupi Savezu za Srbiju Dragana Đilasa, što je kao razlog potencirao član Predsedništva PSG Rade Veljanovski.

– Problema u PSG ima puno i to više nije nikakva tajna. Opširna pisma i analize naših razloga poslali smo predsedništvu Pokreta. Ukratko, to su: odnos prema politici i načinu vođenja organizacije, odnos prema Vojvodini i najviše odnos prema ljudima. Potpuno nedopustiv odnos prema ljudima – navedeno je.

Saša Janković ostvario je relativno dobre rezultate na predsedničkim izborima za nekog ko je, sa pozicije Zaštitnika građana, ušao u politiku. U Novom Sadu je u pojedinim delovima grada bio jak oponent vladajućoj SNS, dok je u nekoliko kvartova, prema zvaničnim rezultatima sa biračkih mesta, i pobedio. Na beogradskim izborima, Janković je podržao Dragana Đilasa, prethodno napustivši saradnju sa demokratama.

Organizacija je počela da se “osipa” krajem prošle godine, kad su istaknuti članovi postepeno saopštavali da napuštaju Jankovića.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay