Početna Politika Pajtić: Ne smemo zaboraviti na probleme izbeglica

Pajtić: Ne smemo zaboraviti na probleme izbeglica

0

pajtic-resenja

Pokrajinska vlada neće dozvoliti da se zaborave problemi izbeglica koje su devedesetih godina došle na područje Srbije, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

On je uručio 50 ugovora o jednokratnoj novčanoj pomoći od po 40.000 dinara najboljim učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljenih porodica u Vojvodini. Uručeni su i ugovori za 44 porodice, kojima je obezbeđena pomoć u alatu, mehanizaciji, opremi i priboru za različite proizvodne, zanatske i uslužne delatnosti u vrednosti do 200.000 dinara po porodici.

Sredstva iz ugovora su realizovana posredstvom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima.

Pajtić je podsetio da u Srbiji još ima 35.000 izbeglica sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a od toga oko 18.000 živi u Vojvodini.

Izbeglice iz Sirije i Avganistana ovde jesu zbrinute, ali naravno apsolutni prioritet moraju biti oni ljudi koji su doneli odluku da ovde žive i pripadnici našeg naroda koji su, spasavajući žive glave, došli u gradove i sela širom Srbije“, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajina će nastaviti sa programima podrške dobrim đacima iz izbegličkih porodica, kao i sa ekonomskim osnaživanjem izbeglih porodica.

Omogućili smo i program stambenog zbrinjavanja za nekoliko hiljada ljudi. Pokrajina i Fond su institucije koje najviše vode računa i imaju najviše programa za pomoć izbeglim, raseljenim i prognanim licima“, istakao je Pajtić.

Autor: Beta