Početna Politika Pajtić: Pokrajinska vlada podržava naučne projekte

Pajtić: Pokrajinska vlada podržava naučne projekte

0

pajtic vojvodinaa.org.rs

Vojvođanska vlada je jedina administracija u Srbiji koja ima razrađene mehanizme i finansijski podržava međunarodne naučne projekte, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

U proteklih desetak godina finansirali smo 1.400 međunarodnih projekata, koji su razvojni. Investirali smo više od 300 miliona dinara, ali ono što je važnije, deset puta više su uložile evropske institucije – partneri u projektima“, kazao je Pajtić na današnjoj dodeli sredstva za sufinansiranje novih aktivnosti međunarodne saradnje u 2015.
Kako je objasnio, na ovaj način u Srbiju je stiglo više od tri milijarde dinara u znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj je u ovoj godini obezbedio više od 37 miliona dinara za učešće u finansiranju 178 aktivnosti međunarodne saradnje.

U odobrene projekte je uključeno više od 45, uglavnom evropskih zemalja, a pojedini projekti se rade u saradnji sa više od deset zemalja i više od 950 institucija iz inostranstva.

Ova saradnja koja obuhvata 951 međunarodnu instituciju je zamašnija nego što je saradnja nekih država, članica EU, u nauci i tehnologiji danas“, rekao je Pajtić i dodao da je Vojvodina bila uspešnija od Bugarske, koja je članica EU, u projektima najvažnijeg evropskog programa za nauku i inovacije u prethodnom periodu.

Pajtić je izrazio žaljenje što nauka, istraživanje, inovacije i znanje ne mogu da izazovu veliku pozornost u javnosti.

Autor: RTV, Beta
Foto: vojvodina.gov.rs