Početna Politika Pajtić: Republika ne izmiruje obaveze prema Vojvodini

Pajtić: Republika ne izmiruje obaveze prema Vojvodini

0

Bojan Pajtic 15

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da, zbog neizmirenih finansijskih obaveza Republike Srbije prema Vojvodini, pokrajinska administracija nema odgovarajuća sredstva i nadležnosti pa time ne može da utiče na privredni ambijent onako kako želi.

Pokrajinska vlada je predložila rebalans ovogodišnjeg budžeta Vojvodine zbog toga što je “privredni ambijent u Srbiji izuzetno loš, sve lošiji iz godine u godinu, a to se vidi upravo po porezu na dobit preduzeća”, rekao je Pajtić novinarima uoči sednice Skupštine Vojvodine.

Pajtić je dodao da je, u odgovoru ministra finansija Dušana Vujovića na pismo Pokrajinske vlade kojim je zatraženo da Republika uplati nedostajuća sredstva pokrajini, navedeno da je “privredni ambijent još lošiji u dugim delovima Srbije”, nego u Vojvodini.

To nas ne teši kad se vidi da preduzeća u Republici Srbiji beleže pad dobiti od 30 do 70 odsto“, naveo je Pajtić.

On je istakao da Republika duguje AP Vojvodini, u skladu sa odgovarajućim odredbama Ustava, oko 40 milijardi dinara za ovu godinu, kao i dodatnih skoro 4,5 milijardi dinara po osnovu prihoda od poreza na dobit preduzeća.

Pajtić je precizirao da će, nakon rebalansa, budžet pokrajine iznositi oko 59 milijardi dinara dok je, kako je naveo, republički budžet planiran u iznosu od 1.630 milijardi dinara.

U pokrajinskom budžetu svega 15 milijardi dinara čine “suštinska sredstva kojima pokrajina može da raspolaže”, a ostalo su transferna, objasnio je Pajtić i ukazujući na takvu “nesrazmeru” dodao da su pokrajinskoj administraciji “oduzeta sredstva i nadležnosti da bismo mogli da utičemo na privredni ambijent kako želimo”.

Poslanici Skupštini Vojvodine razmatraju predlog odluke o rebalansu ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta, kojim je predviđeno smanjenje od 4,34 milijarde dinara ili 6,8 odsto, u odnosu na projektovani budžetski iznos.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev rekao je da će Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržati rebalans i glasati za njega, ali da će ta stranka, odnosno njen Savet za budžet i finansije, pomno pregledati dokumente vezane za oba ovogodišnja rebalansa, kako bi utvrdili da su bili potrebni.

Proverićemo da se nije možda desilo da smo nešto prevideli. Ako nismo, onda ćemo znati adresu na koju treba da se obratimo zbog loše situacije, a ako smo nešto prevideli, obećavam da ćemo o tome raspravljati u ovoj skupštini i da tada na dnevnom redu neće biti samo moje izvinjenje“, rekao je Jakovljev.

Matejin: Pokrajinska vlada je nesposobna i nestručna

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin izjavio je danas da je Pokrajinska vlada “nesposobna i nestručna” da napravi odgovarajući budžet pokrajine, naglasivši da Republička Vlada nije odgovorna za probleme u vojvođanskom budžetu.

Nije istina da je Republička Vlada odgovorna za problem u budžetu AP Vojvodine“, rekao je Matejin novinarima ističući da će se poslanici SNS suprotstaviti takvim optužbama iz DS-a.

On je podsetio da je pre tri meseca izvršen rebalans pokrajinskog budžeta tako što je on povećan a sada je predloženo smanjivanje, što “pokazuje da je Pokrajinska vlada nesposobna i nestručna da napravi onakav budžet kakav bi trebalo i kakav je napravila Vlada Srbije”.

Napominjući da ima mnogo razloga zbog kojih naprednjaci neće podržati predlog rebalansa pokrajinskog budžeta, Matejin je istakao da Republička Vlada, koju predvodi SNS, “u ove tri ipo godine po prvi put uplaćuje Vojvodini onoliko koliko je to predviđeno Ustavom i zakonima”.

Ove godine te uplate pokrajini iznosile su i više od Ustavom garantovanih sedam procenata budžeta, rekao je Matejin i dodao da SNS “radi sve po zakonu, poštuje ustavne odredbe o budžetu pokrajine i uplaćuje redovno sedam odsto i više od toga”.

Tako nije postupano dok je DS bila na vlasti u Republici, kazao je Matejin.

“Smanjenje dnevnica marketinška priča”

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić ocenio je danas da odluka republičke vlade o smanjenju dnevnica predstavlja marketinški potez.

Odluka o smanjenju dnevnica je marketinški potez republičke vlade doneta u vreme kada je zaposleno devet hiljada partijskih aktivista“, rekao je Pajtić, koji je i lider Demokratske stranke.

On je rekao novinarima uoči početka zasedanja vojvođanske skupštine i da je 9.000 partijskih aktivista zaposleno od donošenje odluke o zabrani zapošljavanja.

Hajde da ne pričamo o uštedama od sto evra, ako zaposlite devet hiljada partijskih aktivista onda vidite koliko je to trošak i to sve na grbači građana“, rekao je Pajtić.

On je napomenuo da je pokrajinska adminiastracija uvek za štednju i dodao da je od te odluke o zabrani zapošljavanje “u pokrajini zaposleno svega dvadeset osoba, a na nivou republike devet hiljada”.

Pajtić je podsetio da je 2012 godine smanjen broj zaposlenih u pokrajinskoj administraciji za 10 odsto “i to pre nego što je i počelo da se govori o bilo kakvim reformama”.

Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu kojom su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa dosadašnjih 2.556 na 150 dinara, dok su devizne dnevnice sa 65 evra smanjene na 15 evra.

SNS: Pajtić ne zna za štednju

Srpska napredna stranka saopštila je danas da je ne čudi “što šefu vojvođanskog režima” Bojanu Pajtiću ne prija ni kada čuje da neko negde smanjuje dnevnice, jer je štednja za njega nepoznat pojam.

SNS navodi da je Pajtić u svojoj šesnaestogodišnjoj vladavini Vojvodinom dokazao da je štednja za njega nepoznat pojam, i da njegovim ličnim osobinama i navikama više leži pljačka i rasipanje narodnih para.

Takođe, građani Vojvodine godinama nestrpljivo čekaju da režim Demokratske stranke u Vojvodini saopšti koliko je Bojan Pajtić od 2.000. godine pa do ovog trenutka zaposlio članova i simpatizera DS-a, kao i koliko je prijatelja i kumova uhlebio u javnom sektoru AP Vojvodine“, ističu naprednjaci.

Navodeći da iako i nije neka novost da Pajtić svaki dan slaže bar jedanput, SNS je pozvala Pajtića da umesto što iznosi neistine o državnoj administraciji Srbije, kaže zašto Skupština AP Vojvodine danas mora da raspravlja o rebalansu pokrajinskog budžeta i to drugi put ove godine.

Da li zato što je Bojan Pajtić pokrao narodnih para više nego što se i od njega očekivalo, ili zato što je nesposobni lopov, koji nikada nije na radnom mestu i ništa ne zna da radi“, pitaju naprednjaci.

Autor: Tanjug, Beta