Početna Politika Pokrajinska vlada analizira efikasnost realizacije ugovora fonda “Dragoslav Petrović”

Pokrajinska vlada analizira efikasnost realizacije ugovora fonda “Dragoslav Petrović”

0

Pokrajinska vlada formirala je radnu grupu koja ima zadatak da analizira efikasnost realizacije ugovora koje je Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, dok ga je vodio funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović, potpisao s privatnim firmama i dodeljivao im novac iz pokrajinske kase za uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mesta.

dragoslav-petrovic-f468Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u pokrajinskom parlamentu Milenko Jovanov kaže za Dnevnik da će radna grupa ubrzo doći do podataka koji će pokazati građanima kako je trošen njihov novac.
“Insistiram na tome da se taj fond zove Fond Dragoslava Petrovića s razlogom jer je i funkcionisao po svom idejnom tvorcu i osnivaču Dragoslavu Petroviću. On je delio pare kao Deda Mraz poklone, bez nekih kriterijuma i velikih opravdanja. Imali smo groteskne situacije da su Pokrajini po ispunjenju ugovora vraćeni mrtvački sanduci, seme bika za oplodnju krava, antifriz i raznorazne đakonije. Drugi je problem što velike količine vraćene robe nema, pa se postavlja pitanje gde je to završilo”, pita se Jovanov.

On dodaje da je očigledno da se Dragoslav Petrović zavukao u potaju i da ga nema nigde, kao da nije nikad ni postojao.
“Važno je podsetiti na tog čoveka jer je on bio taj koji je “vedrio i oblačio” u Pokrajini, odlučivao ne samo o sopstvenom fondu nego i o velikom broju drugih sekretarijata, i ne bi bilo pravedno da se zaboravi sve ono što je radio i da se zaboravi njegov ‘minuli rad'”, smatra Jovanov.

Bivši pokrajinski sekretar za privredu, a aktuelni potpredsednik Skupštine Vojvodine i predsednik PO DS Miroslav Vasin kaže za 021.rs da su priče o malverzacijama u fondu koji je vodio Petrović teške i neutemeljene, te da za svaki posao i dodeljeni dinar postoji uverenje da je zakonito utrošen.
“To nije ‘Fond Dragoslava Petrovića’ već fond za koji sam duboko ubeđen da je sprovodio najbolje konkurse u Srbiji, jer su omogućavali privrednicima da svoju obavezu vraćaju u robi. To što se govori da nekome četkica za zube, antifriz ili seme za oplođavanje krava nije adekvatna roba je maliciozno. Na konkursima su se delila sredstva za podizanje pogona, zatim je proizvod plasiran u robne rezerve Vojvodine i distribuiran onima kojima je bio potreban”, naveo je Vasin i dodao da ni DRI u reviziji 2014. godine u Vojvodini nije pronašao ništa što bi ukazivalo na ove optužbe.

On je dodao da se “kompletna politika nove vlade APV zasniva na prisvajanju rezultata bivše”, pa se tako Žeželjev most i Kamenica 2, skoro potpuno realizovani projekti, predstavljaju kao uspeh novog sastava vlasti. “U isto vreme se, kao senzacionalna vest, plasira da Pokrajina traži svoju imovinu u Hrvatskoj i u Sloveniji, iako smo se mi tri godine time bavili i mnogo uradili”, rekao je Vasin.
Šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić izražava sumnju da će radna grupa koja treba da istraži sporne ugovore iz fondova doći do objektivnog zaključka. On podseća da kada se formira radna grupa, time vlast obično želi nešto da prikrije.
“Pogotovo kad znamo da je na čelu radne grupe čovek koji je bio koalicioni partner Dragoslavu Petroviću baš u tom periodu kada je Fond za tehnološki razvoj imao sumnjive transakcije i generalno radio pod okolnostima koji su veoma problematični”, kaže Jakšić.

On dodaje da ipak očekuje da nova skupštinska većina u Pokrajini optužbe protiv DS-a neće ostaviti kao mrtvo slovo na papiru, nego će sad kad joj dostupna kompletna dokumentacija, pokrenuti krivičnu odgovornost i kompletnu dokumentaciju dati na uvid policiji i Tužilaštvu da bi svi koji su protivzakonito radili i oštetili budžet APV, bili i procesuirani.
Оd 2006. godine 108 preduzeća dobilo је novac iz pokrajinskog budžeta. Tadašnja opozicija, a sadašnja vlast u Vojvodini tvrdi da mnoga od tih preduzeća nisu uvodila ni nove tehnologije, niti su zapošljavala nove radnike, te da su na taj način nestali milioni evra.
Inače, Dragoslav Petrović se nakon napuštanja funkcije u pokrajinskoj administraciji vratio na Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu gde radi kao profesor.

Izvor: Dnevnik
Foto: Arhiva NS Hronike