Početna Politika Potpredsednik Skupštine Vojvodine pušten iz pritvora

Potpredsednik Skupštine Vojvodine pušten iz pritvora

0

208325647754c75a15453d9931785551_v4big

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i član Predsedništva Demokratske stranke Milivoj Vrebalov pušten je iz pritvorske jedinice zrenjaninskog Okružnog zatvora.

Rešenje o puštanju Vrebalova iz pritvora doneo je sudija Višeg suda u Zrenjaninu za prethodni postupak Ileš Bakoš.

Iako se Više javno tužilaštvo protivilo toj odluci, sud je ocenio da više ne postoje razlozi za zadržavanje pokrajinskog funkcionera u pritvoru jer su saslušani svi svedoci. Tužilaštvo je, u međuvremenu, predložilo i nove svedoke, a sud je, puštajući Vrebalova da se brani sa slobode, doneo privremenu meru zabrane prilaska svedocima.

Vrebalov je uhapšen 27. januara zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Odmah po saslušanju je pušten da se brani sa slobode, a zatim su sudije za prethodni postupak dva puta odbijale zahtev Tužilaštva da mu se odredi pritvor. Ali, odlukom sudskog veća ipak se našao iza rešetaka 3. februara.

Vrebalov se tereti za malverzacije prilikom izvođenja radova na objektu dvorca Herterlendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, u vreme dok je bio predsednik te lokalne samouprave. Na teret mu se stavlja da je firmi “Gardi” iz Novog Sada, kojoj je poverena rekonstrukcija objekta namenjenog deci sa smetnjama u razvoju, omogućio da pribavi protivpravnu imovinsku korist od 12,8 miliona dinara. Toliki iznos je, navodno, isplaćen prilikom adaptacije dvorca, a radovi, koje je finansirao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, ni do danas nisu izvršeni.

U krivičnoj prijavi je navedeno da Vrebalov, znajući da preduzeće “Gardi” nije obavilo radove u ugovorenom roku, nije preduzeo mere u cilju raskida ugovora, aktiviranja sredstava obezbeđenja plaćanja i nije naplatio ugovornu kaznu u punom iznosu i bankarske garancije, pa su menice u trenutku njihovog prihvatanja kao sredstva obezbeđenja plaćanja bile nenaplative.

Osim Vrebalova, krivičnom prijavom su obuhvaćeni i vlasnik novosadske firme Igor R, kao i odgovorna lica u Institutu za bezbednost i sigurnost na radu Stojan S. i Zoran J, kojima je bio poveren nadzor nad objektom u Bočaru

Izvor: Dnevnik
Foto: Tanjug