Početna Politika Predstavljena koalicija SNS-SPS-LSV u Novom Sadu

Predstavljena koalicija SNS-SPS-LSV u Novom Sadu

koalicija_novi_sad_sns_sps_lsv_milos_vucevic

Čelnici novosadskih odbora SPS-a, LSV-a i SNS-a danas su i zvanično predstavili koaliciju koja im omogućava lagodnu većinu od preko 50 glasova u Skupštini grada.

Međutim, sem što su u medijima naveli da su se okupili kao “komunalna koalicija, a ne politička”, predstavnici ovih stranaka nisu otkrivali neke posebne detalje oko svog zajedničkog delovanja u narednom periodu, kao i oko podele funkcija.

Za sada je samo potvrđeno da će predsednik Gradskog odbora SNS-a i potpredsednik ove partije Miloš Vučević nastaviti da obavlja funkciju gradonačelnika Novog Sada još godinu dana dok ne imenuje naslednika zbog obaveza u stranci, dok ostala kadrovska rešenja nisu navedena. Vučević je dodao da će u utorak popodne imati spremnu listu članova Gradskog veća koje će imati stara, kao i nova imena, a do tada će biti određeno i ko će biti zamenik gradonačelnika. On je pojasnio da je ostalo da obavi jedan ili dva razgovora oko poslednje osobe koja je predviđena za člana veća.

O drugim kadrovskim rešenjima Vučević, kao i predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić i funkcioner SPS-a Dušan Bajatović, nisu govorili. Više puta su naveli da su se dogovorili oko programa koji je predložio SNS i koji će podržati, pri čemu je ostala nepoznanica šta on sadrži. Govoreći o tom programu, ponavljali su rečenice sa opštim političkim floskulama tipa “brži razvoj Novog Sada, veća bezbednost građana, bolja komunalna opremljenost i slično”.

Vučević je rekao i da će prvo biti postavljeni vršioci dužnosti direktora, pa će potom uslediti i konkursi što je zakonska obaveza, a da su sa SPS i LSV pričali o poslovima kao što su popravka Sentandrejskog mosta, završetak gradnje hale za potrebe američke kompanije Lear, rešavanje pitanja Spensa i JKP “Stan”, dok će u razgovorima sa pokrajinom biti definisano uređenje kampusa Univerziteta i Pozorišnog trga.

Ko šta dobija?

Mada čelnici novoformirane koalicije nisu želeli da javno govore o tzv. “podeli plena”, većinu direktorskih mesta u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskom veću držaće SNS, dok će njihovi koalicioni partneri iz SPS-a, LSV-a i SPO-a dobiti u proseku dve rukovodeće funkcije. Prema informacijama 021.rs, neka od direktorskih mesta će verovatno dobiti i još neki od drugih koalicionih partnera naprednjaka.

Tako će u JKP “Vodovod i kanalizaciju” za direktora doći Branko Bjelajac koji je ranije već upravljao ovim preduzećem. On će biti predstavljen kao nestranačka ličnost pošto formalno nije član LSV-a. U Tržnicu bi trebalo da se vrati Dušan Bajić (LSV) koji je takođe bio direktor ove gradske firme. U prvim nezvaničnim informacijama pominjali su se Urbanizam, pa Informatika, ali će Ligi ipak pripasti preduzeće koje je imala i kada je pre 2012. bila u koaliciji sa demokratama.

Nezvanično, Ligi je navodno prepušteno i upravljanje jednom od zdravstvenih ustanova, navodno Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika.

SPS će zadržati direktore u Parking servisu i Domu zdravlja. SPO, koalicioni partner naprednjaka, dobiće Čistoću, sa kojom je faktički do sada i upravljao zajedno sa pokretom 3D koji više nije deo vlasti.

Što se tiče podele mandata unutar Gradskog veća, Liga će dobiti sektor saobraćaja, PUPS će voditi socijalnu zaštitu, SPO će nastaviti da vodi obrazovanje, a bar još dva mesta pripašće nekom od koalicionih partnera i to će sve biti poznato kada se reše kadrovska pitanja. Podela je obuhvatila i mesta pomoćnika gradonačelnika, gde će pomoćnike sigurno imati SVM i Zelena stranka, a postoji mogućnost da se ostala dva naknadno popune. Zelena stranka će dobiti i Upravu za zaštitu životne sredine.

Prema informacijama 021, podela rukovodećih funkcija je skoro završena, tako da je ostalo od važnijih mesta samo da se odredi zamenik gradonačelnika. Kao moguće opcije pominju se prvi ljudi gradskog odbora SPS-a i LSV-a, Slobodan Cvetković i Aleksandar Kravić.

U svemu ovome nepoznanica je još samo Jedinstvena Srbija koja je navodno zainteresovana da dobije na upravljanje Apotekarsku ustanovu Novi Sad.

Sva imenovanja treba da se znaju do petka, kada je sednica Skupštine grada. Podsetimo, skupštinsku većinu od 55 odbornika čine koalicija okupljena oko SNS (38), SVM (1), Zelena stranka (1), SPS (5), Jedinstva Srbija (3) i LSV (7).

SRS: Liga potrebna Vučiću za promenu Ustava

Šef novosadskih radikala Đurađ Jakšić danas je izjavio da se iza koalicije ligaša sa naprednjacima krije obezbeđivanje podrške za promenu Ustava.

– Javnost mora da zna da u pozadini te koalicije nije konsolidacija komunalnog sistema u Novom Sadu, nego podrška prilikom pokretanja postupka za promenu Ustava Republike Srbije. Naime, poslanici Lige priteći će Vučiću u pomoć, kada se pokrene postupak za promenu Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu. Dakle, promena Ustava je pravi razlog koalicionog saveza naprednjaka i ligaša u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu i još nekim gradovima i opštinama u Vojvodini – naveo je Jakšić.

Predstavnici LSV-a i SNS-a su demantovali Jakšića, navodeći da se u pregovorima nisu bavili visokom politikom, nego komunalnim temama.

Autor i foto: 021.rs