Početna Politika Problemi sa ukrajinskim poklonom Novom Sadu

Problemi sa ukrajinskim poklonom Novom Sadu

0

Bista Tarasa Ševčenka, istaknutog ukrajinskog pesnika i slikara s polovine 19. veka, biće postavljena u Novom Sadu po odluci gradskog parlamenta, ali taj poklon grada Lavova nisu svi prihvatili.

Kako piše “Politika”, radikali su zatražili da Novi Sad raskine sporazum o saradnji sa Lavovim, za koga kažu da je sedište ukrajinskih neonacista. Zbog “spomeničke politike” koja nema veze sa Novim Sadom, a seže i u godine kada je na kej postavljen spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju, reagovao je i vanparlamentarni gradski odbor DSS-a.

Oni najavljuju da će uputiti predlog ministarstvu spoljnih poslova da uskrati saglasnost na dizanje biste Ševčenku. Nije tajna da neke zemlje “štancuju” spomenike i poklanjaju ih širom sveta, a neretko i plaćaju za njihovo postavljanje.

Inicijativa o bisti Ševčenka stigla je pre dve godine iz ambasade Ukrajine u Srbiji, a predlog je sačinio savet sa kulturu koji je odlučio o lokaciji. Na osnovu mišljenja urbanista i zaštitara, odlučeno je da bude u zelenilu uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića.

Taras Ševčenko već ima ulicu na Detelinari, dok u Lavovu, kako je to savet za kulturu ukazao, postoje ulice Srpska i Vuka Karadžića.

U odluci o bisti spominje se da je bio borac za slobodu slovenskih naroda, ali istoričar i šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić kaže za “Politiku” da je to falsifikovanje istorije. “Predstavljen je kao borac za slobodu svih slovenskih naroda, što nije tačno. To je čovek koji se borio za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije. Istorijske činjenice tako govore. Ono što je za Srbe Prizren, to je za Ruse Kijev. U Kijevu je najstarija ruska prestonica”, smatra Jakšić, dodajući da ovaj umetnik nema veze sa Novim Sadom.

On je na sednici Skupštine grada pozvao gradonačelnika Miloša Vučevića da Novi Sad “momentalno prekine” saradnju sa Lavovim. Prema Jakšićevim rečima, ovaj grad u oblasti Galicije je središte ukrajinskih neonacista, podsećajući da je u njemu pre nekoliko godina pravljen kontramarš Besmrtnom maršu, te da su učesnici nosili slike svojih predaka iz SS trupa. Takođe, Lavov je 2019. proglasio godinu Stepana Bandere, koji je otvoreno podržavao Adolfa Hitlera u Drugom svetskom ratu.

Novi Sad i Lavov sarađuju od 1999. godine, a formalno od 2005. kada je potpisan Sporazum o partnerskoj saradnji. U vreme potpisivanja tog sporazuma na vlasti u Novom Sadu bili su radikali, dok je gradonačelnica bila Maja Gojković. Jakšić kaže da je tačno da su tada oni bili na vlasti, ali da je saradnja počela 1999. godine, kao i da je danas situacija drugačija.

Izvor: Politika
Foto: Wiki/Autoportret