Početna Politika Protest LSV zbog neregistrovanja Javne ustanove VANUK

Protest LSV zbog neregistrovanja Javne ustanove VANUK

0

lsv-logo-618

Stručni Savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) protestvovao je juče što Privredni sud u Novom Sadu još nije registrovao Javnu ustanovu Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, već kometariše ustavnost nekadašnje VANU.

U saopštenju se navodi da je Skupština AP Vojvodine pre više od pola godine donela odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, a da ta institucija do danas nije registrovana.

Umesto da, poštujući zakone i Ustav Srbije donese odluku o registraciji Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti – kaže se u saopštenju.

U LSV-u ističu da se takvim postupkom “u potpunosti poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda, protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije” koja, kako se ističe, “nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata”.

Slučaj Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, kako smatraju u LSV-u još je jedan “dokaz nepostojanja pravne države”.

Ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini – kaže se na kraju saopštenja.

Izvor: Tanjug
Foto: LSV