Početna Gradske teme Novi Sad dobio novu masonsku ložu

Novi Sad dobio novu masonsku ložu

ThinkstockPhotos-475189496

Obredom unošenja svetla u prisustvu dva velika majstora dve masonske lože u Srbiji, u Novom Sadu je oformljena nova masonska loža Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj.

Više desetina masona iz svih krajeva države, koje pokriva Regularna velika loža Srbije, učestvovali su u obredu osnivanja nove novosadske lože, a za prvog starešinu lože Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj postavljen je Nebojša Tepavac.

Obredna odeća, otvorena Biblija na Knjizi Davidovoj, šestar i uglomer, mač i lobanja i sveće… Sve što je potrebno da se ustanovi nova masonska loža u Vojvodini, sa novim članovima koji će se ubuduće međusobno zvati braćom.

Veliki majstor Regularne velike lože Srbije dr Čedomir Vukić objasnio je za “Dnevnik” da je ovo prva vojvođanska loža pod okriljem Regularne velike lože Srbije i da su obredu unošenja svetla prisustvovali čelni ljudi srpske masonerije.

Starešina lože Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj Nebojša Tepavac, pak, navodi da novoosnovana loža nije samo novosadska već da okuplja vojvođanske masone.

Već sad na samom osnivanju u sklopu naše lože smo okupili najuglednije ljude iz različitih profesija sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji su ugledni u svojim sredinama, a pre svega su dobri ljudi, na dobrom glasu, i sa kojima će ova loža moći da se ponosi. Želja nam je da postanemo jedna institucija u Vojvodini u narednih nekoliko godina, koja će okupljati dobre ljude koji nastoje da postanu još bolji, da sredina u kojoj živimo postane još bolja, te da svojim ličnim uticajem, koji smo ostvarili životom i poslovnim iskustvom, doprinesemo tome da se u Vojvodini bolje živi – kazao je Tepavac.

Novoosnovana loža ima 30 članova, a plan je da se u narednih godinu dana taj broj poveća na 100.

Izvor: Dnevnik
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos