Početna Politika Radojević: Povećati nivo finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja

Radojević: Povećati nivo finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja

0

vuk-radojevic-pokrajinska-vlada-jpg

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević razgovarao je danas sa delegacijom Vlade Gruzije, koju čine članovi radne grupe zaduženi za ruralni razvoj i tom prilikom naveo da je cilj da se zadrži, ali i poveća nivo finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj.

Kako je navedeno u saopštenju, Radojević je upoznao goste sa merama ruralnog razvoja koje sprovodi Sekretarijat, ističući da je finansijska podrška usmerena na mere ruralnog razvoja do krajnjeg korisnika.

On je ukazao da Republika subvencioniše poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju, a da je u AP Vojvodini fokus usmeren na one mere ruralnog razvoja, specifične za pokrajinu.

Radojević je istakao da su sve mere podrške koje Sekretarijat sprovodi u kontekstu ruralnog razvoja i uloge Vojvodine u ruralnom razvoju Srbije.

“Bitno nam je da na ovom planu, uključimo širu stručnu i društvenu zajednicu, odnosno poljoprivredne organizacije i asocijacije, zemljoradničke zadruge, naučnoobrazovne i istraživačke institucije. Cilj nam je da zadržimo, ali i povećamo nivo finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, ali i da napravimo preraspodelu ovih sredstava prema vrsti programa i postojećim merama u okviru Sekretarijata”, rekao je Radojević.

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči o značaju transfera znanja i tehnologije u oblasti poljoprivrede, te mogućnostima inovaciji postojećih i implementaciji novih mera.

Rečeno je da bi u narednom periodu neke od mera podrške mogli da se primene u Gruziji, s obzirom da od 1. jula u toj zemlji važi sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji.

Delegaciju koja je u poseti Srbiji, u okviru studijskog putovanja koje ima za cilj upoznavanja sa politikom ruralnog razvoja u Srbiji i AP Vojvodini, predvodi predsednica departmana za međunarodne odnose Hatija Cilosani.

Njihovo studijsko putovanje podržano je od strane Evropske unije kroz projekat koji sprovodi FAO, koji ima za cilj da pomaže unapređivanje Ministarstva poljoprivrede Gruzije, a u saradnji sa našim predstavnicima konsultantske kuće SEEDEV.

Autor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs