Početna Politika Rascep u Trećoj Srbiji?

Rascep u Trećoj Srbiji?

0

lsv-treca-srbija-jpg_660x330Treću Srbiju u subotu očekuje predsedništvo stranke na kojoj se očekuje žestok rat dve struje koje su se stvorile u ovoj partiji.
Prema saznanjima, sukob je posledica pokušaja ekipe okupljene oko aktulenog zamenika predsednika Skupštine grada Miroslava Ilića da preuzmu novosadski odbor i smene predsednika gradskog odbora Gorana Milenkovića i sekretara Gradskog odbora i koordinatora za Bački okrug Mitra Šobota. Ovom potezu ekipe oko Ilića se najglasnije protivi odbornik i zamenik direktora “Informatike” Aleksandar Đurđev koji je, kao član predsedništva Treće Srbije i generalni sekretar, najavio i da će podneti ostavku i čak napustiti stranku u kojoj je od osnivanja.
Kako saznajemo iz izvora bliskom TS-u, poslednji spor je kulminacija sukoba koji je pokrenut nakon nedavnog otvorenog pisma zamenika predsednika stranke Andreja Fajgelja, koji je smenjen sa mesta direktora Kulturnog centra, a u kome kritikuje SNS i poziva svoju stranku da ide u opoziciju. Struja koja sada pokušava da smeni novosadski odbor, kako navodi izvor 021.rs, želi istovremeno i da promeni politiku ove partije, i okrene je ka zapadu, a u stranci se sve jasnije vidi podela na prozapadnu i prorusku struju. Struju koja sada pokušava da preuzme novosadski odbor, koji je i najjači jer je ovde i osnovana ova stranka, planira da delovanje TS okrene ka EU, a predvode je Gojko Vukoje, Marko Teslić i Ilić.

“S druge strane je proruska struja koju predvodi Đurđev. On je više nego jasno prorusko orijentisan i pri tome ima redovne kontakte sa predstavnicima Rusije. Đurđev je bio i glavni u poslu dovođenja osiguravajuće kompanije Sogaza u Srbiju, ali i u obezbeđivanju donacija koje je Treća Srbija dobila iz Moskve”, navodi izvor 021.rs, dodajući da trenutno nije jasno kojoj grupi će se prikloniti predsednik stranke Miroslav Parović.
Lobiranja u predsedništvu TS-a su, kako saznajemo, već uveliko počela i očekivanja prozapadne struje je da će uspeti da obezbede većinu i da politiku stranke okrene ka politici EU, jer se i državna politika nalazi na klackalici između Rusije i Zapada. Dodajmo i da pojedini beogradski mediji su povodom poslednjih dešavanja u Trećoj Srbiji naveli da se radi i na tome da prozapadnu struju predvode nekadašnji omladinci DS-a, pri čemu je primetno da su previranja počela u trenutku kada se očekuju izbori u Vojvodini.
U Trećoj Srbiji zvaničnih izjava povodom ovih dešavanja nije za sada bilo.

Autor:021