Početna Politika Sastanak poljuljao koaliciju: Demokrate besne na Čanka

Sastanak poljuljao koaliciju: Demokrate besne na Čanka

0

vucic_canak

Sastanak predsednika LSV Nenada Čanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao bi da sruši pokrajinsku koaliciju. Premijerov poziv na razgovor zbog gašenja “Elektrovojvodine”, koji je umesto predstavnika pokrajinske vlasti dobio Čanak, razljutio je vojvođanske demokrate i poljuljao koaliciju DS-LSV-SVM.

Međutim, Čanku ipak zarad opstanka aktuelne vojvođanske vlade niko ne sme da kaže ni reč. “U pitanju je vrlo promišljen i inteligentan potez Nenada Čanka, koji nas izuzetno ljuti. On dobro zna da sada niko iz DS ne sme da mu se usprotivi, pa ide da priča s Vučićem da bi pokazao kako on to može”, priča izvor “Blica” u DS-u.
Njegov stranački kolega Miroslav Vasin, potpredsednik pokrajinske vlade i predsednik Pokrajinskog odbora DS-a, kaže da Čanak ima pravo da razgovara sa predstavnicima Vlade i da “on to dobro radi, jer je sa njima i ranije komunicirao”. On takođe smatra da je Vučić ukazao posebno poštovanje prema Čanku, ali da je o tom pitanju bolje razgovarati s Pokrajinskom vladom, koja je tražila sastanke, umesto s predstavnikom političke stranke.
Vučić i Čanak su se dogovorili da dispečerski centar EPS bude u Novom Sadu, a premijer je rekao će to biti srce sistema. Ali stavovi demokrata i ligaša o premeštanju dispečerskog centra u Novi Sad bitno se razlikuju.
Lider LSV-a smatra da je to korak napred za Vojvodinu i da je dobio i više nego što je očekivao, dok Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade, kaže da je ovakav ishod razgovora samo mazanje očiju Vojvođanima i da to nije zamena za “Elektrovojvodinu”. Da podsetimo, Pajtić je izjavio da ne spori odlazak Čanka na sastanak s Vučićem u Beograd, ali misli da je bolje razgovarati sa onima na koje republičku vladu obavezuje Ustav, odnosno s predstavnicima pokrajinske vlasti.
“Vučić na sastanak zove one političare koji mu se sviđaju ili s kojima je u dogovoru, zaobilazeći ustavne dužnosti”, kazao je nedavno Pajtić. Demokrate su zatražile odgovore na pitanje šta tačno znači premeštanje dispečerskog centra u Novi Sad, a kako saznajemo, od toga će zavisiti i njihove reakcije na razgovore Čanka i Vučića. Ukoliko ovo premeštanje znači da će centar “Elektrodistribucije” biti u Novom Sadu, onda će oni, kako kažu, smatrati da su zahtevi Pokrajinske vlade ispunjeni, a tada će verovatno pozdraviti Čankov i Vučićev dogovor.
Sa ruge strane, Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV i Pokrajinske vlade, negirao je tezu da dogovor Vučića i Čanka predstavlja približavanje LSV i SNS pred nastupajuće pokrajinske i lokalne izbore. “Bez LSV-a nema većine u pokrajinskom parlamentu, a ja nisam primetio da se ta većina izmenila. Kada smo mogli da se usaglašavamo tri i po godine, onda ćemo moći još pola godine, koliko ima do redovnih izbora”, navodi on.
Vojvođanske demokrate sastale su se juče s Pokrajinskim odborom Liberalno-demokratske partije i postigle s njima visok stepen saglasnosti o pitanjima koja se tiču Vojvodine. To će za njih, kako kažu, predstavljati plodno tlo za nastavak političke saradnje.

Autor i foto: 021.rs