Početna Politika Skupština APV usvojila odluku o upotrebi simbola Pokrajine

Skupština APV usvojila odluku o upotrebi simbola Pokrajine

0

Pokrajinska vlada Mladen SekulicPoslanici skupštine Vojvodine doneli su juče većinom glasova Odluku o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine.

Za usvajanje odluke glasalo je 90 poslanika, šest je bilo protiv i 13 poslanika je bilo uzdržano.

Za usvajanje odluke glasali su poslanici Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Socijalističke partije Srbije (SPS), protiv su bili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a uzdržani poslanici Demokratske stranke (DS) i Pokreta “Dosta je bilo” (DJB).

Glavna diskusija u raspravi o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine vođena je u vezi tradicionalnog grba koji predstavlja grb Srpskog Vojvodstva iz 1848. godine, a za koji su poslanici DS i LSV tvrdili da ne predstavlja tradicionalan simbol Vojvodine, dok su sa druge strane poslanici SNS, SPS i SRS tvrdili da je autentičan simbol Srpske Vojvodine koji je po odluci Majske narodne skupštine iz 1848. godine preuzet od kneževine Srbije.

Predloženi tradicionalni grb AP Vojvodine je grb Vojvodine iz 1848. godine koji na vrhu ima kuglu sa krstom i biserima i vojvodsku krunu, plašt je od hermelina a u sredini se nalazi štit sa ocilima i krstom, a na donjem delu sa desne strane je venac maslinovog lista sa plodom, a sa leve strane venac hrastovog lista sa plodom. Tradicionalna zastava je trobojka crveno-plavo-bela.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor je, uoči početka sednice, rekao novinarima da očekuje da će predložena Odluka o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine biti usvojena, jer je postignuta široka saglasnost po tom pitanju.

“Usvajanjem predložene odluke učinićemo poslednji korak u sprovođenju Statuta AP Vojvodine”, rekao je Pastor i dodao da pitanje tradicionalnih simbola doživljava “kao suštinsko, ali ipak tehničko”.

Po Pastorovim rečima, radi se o simbolima koje je usvojila skupštinska većina u prethodnom sazivu, a da se danas raspravlja samo o njihovoj upotrebi.

Pastor je rekao da se svaki tradicionalni simbol vezuje za određeni istorijski trenutak, a da se tradicionalni grb i zastava vezuju za trenutak koji se dogodio pre 168 godina.

“Iz moje pozicije gledano, mi smo tada kao Mađari bili na drugoj strani, ali to ne znači da od strane današnje populacione većine ti simboli ne mogu biti prihvaćeni kao tradicionalni simboli. Ako mi imamo pravo na svoje nacionalne simbole ne vidim zašto bi bilo ko od nas imao bilo šta protiv, jer je činjenično stanje da 70 odsto populacije u Vojvodini čine Srbi”, rekao je Pastor.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je novinarima da je pred poslanicima predlog odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine i da je donošenje te odluke obaveza koju propisuje Statut Pokrajine.

“Ono što može da se uvaži kao argument jeste da je neobično da Vojvodina ima dva simbola, bilo bi primereno da u budućnosti ima jedan, a da li će do toga doći zavisi od više faktora, pre svega od dijaloga vlasti i opozicije jer se nikome ne može nametati nikakva odluka i ona mora biti rezultat dogovora, kao što je izgled”, rekao je Mirović.

Mirović je istakao da je ista Odluka o kojoj se danas raspravlja u pokrajinskom parlamentu bila predložena i pre godinu dana, ali tada nije bilo većine za njeno donošenje, jer su poslanici tada vladajuće Demokratske stranke na glasanju bili uzdržani.

“I tada je bio postignut dogovor, ali iz DS nisu održali reč i na samom glasanju su promenili stav. Mi svoje stavove ne menjamo i držimo datu reč”, rekao je Mirović.

Predsednik poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Pokrajinskoj skupštini Đurađ Jakšić rekao je da radikali podržavaju predlog o upotrebi tradicionalne zastave i grba AP Vojvodine, za koje je rekao da su autentični istorijski simboli srpske Vojvodine.

“Ti simboli predstavljaju istorijsko nasleđe i utemeljeni su u heraldici, a što se tiče oficijalnih simbola AP Vojvodine, SRS će pokrenuti inicijativu pred Odborom za ustavno – pravni položaj APV da taj odbor predloži ukidanje oficijalnih simbola pokrajine jer oni ne predstavljaju ništa, nakaradno i diletantsko su rešenje i čist istorijski i heraldički falsifikat”, rekao je Jakšić.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Novaković rekao je da će poslanici DS biti uzdržani na glasanju o odluci o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine jer, kako je kazao, struka nema pozitivno mišljenje o upotrebi predložene zastave i grba.

“Srpsko heraldičko društvo je svoj stav uputilo Skupštini i bilo je vrlo jasno da predložena tradicionalna zastava i tradicionalni grb ne odražavaju tradiciju Vojvodine i kao takvi ne bi trebalo da budu u upotrebi”, rekao je Novaković.

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da će poslanici LSV-a glasati protiv predloga jer, kako je rekao, “sasvim je jasno da je odluka ideološke prirode”.

“Proglašavati nešto tradicionalnim simbolom što je bilo u upotrebi mesec dana i što ne može biti tradicija, samo je nasilje nad istorijom”, rekao je Bogaroški.

Predsednik poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Pavle Budakov kazao je da će ta stranka podržati predlog odluke i dodao da se danas ne raspravlja o izgledu simbola, već o njihovoj upotrebi, a izgled je usvojen u prethodnom sazivu kada su većinu imali “oni koji danas osporavaju izgled tih simbola”.

Upotreba simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine druga bila je tačka dnevnog reda današnje sednice pokrajinskog parlamenta, dok je prva tačka bila rasprava o izvršenju budžeta u prvih šest meseci ove godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications