Početna Politika Skupština o budžetu i novim imenovanjima

Skupština o budžetu i novim imenovanjima

0

Gradski odbornici su bez veće rasprave usvojili predložene odluke koje su se uglavnom odnosile na izveštaj o budžetu za prošlu i prvu polovinu ove godine, kao i imenovanju nekoliko novih direktora gradskih preduzeća.

Zanimljivo je da sednici nije prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nije rečeno iz kojih razloga, te se medijima prvi put obratio njegov zamenik Milan Đurić.

On je u osnovi rekao niz opštih rečenica o uspešnom poslovanju javnih preduzeća i realizaciji budžeta i uopšte najavio imenovanja novih direktora. Tako su novi direktori postali članovi SNS-a i to Nenad Barac u “Novosadskoj toplani”, Uroš Lončar u “Tržnici”, Siniša Kresojević u “Informatici”, a Stambenu agenciju Novog Sada vodiće Marko Jovanović.

Opozicija iz redova DSS i SRS je osporila usvajanje izveštaja o budžetu, prvenstveno kritikujući da se dugo čekalo na ove odluke. Oni su takođe imali razumevanja za slabiju realizaciju gradske kase za prvu polovinu ove godine usled vanrednog stanja i pandemije, dok su ocenili da se i iz potrošnje u prošloj godini vidi da i dalje nema posebnih kapitalnih ulaganja, što je manir SNS već godinama.

Šef odborničke grupe SRS – Đurađ Jakšić ovde je kao primer naveo da je Novi Sad 2019. godine imao 30 milijardi dinara, da je skoro stalno oko 30 miliona evra držao u bankama i umesto da bar deo novca uloži u, kako je rekao, gradnju garaža u centru, vlast je sprovela koncesiju i tu profitabilnu delatnost dala na koncesiju privatniku.

Osim o ovim tačkama dnevnog reda govorilo se i o raspisanom tenderu za gradnju spornog spomenika “nevinim žrtvama 1944” godine.

Vlast se nije izjašnjavala, dok je Jakšić ocenio da se radi o skandalu. On je podsetio na to da su u prošlom sazivu pre dve godine pokušali da spreče da se izglasa podizanje spomenika, dodajući da je ustanovljeno da se na spisku navodnih žrtava nalaze ratni zločinci iz redova mađarskih fašista, nemačkih nacista, hrvatskih ustaša i domačih kvislinga. Prema njegovim rečima, Novi Sad koji baštini antifašističku tradiciju ne sme da dozvoli da se podigne jedan takav spomenik, jer se tako ruga žrtvama novosadske Racije i drugim žrtvama terora fašističkog okupatora i njihovih saradnika. Jakšić je najavio da će narednih dana preduzeti neke akcije po ovom pitanju.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija