Početna Politika Tradicionalni simboli Vojvodine nisu usvojeni

Tradicionalni simboli Vojvodine nisu usvojeni

0

skupstina vojvodine

Predlog za uvođenje tardicionalnih simbola Vojvodine nije dobio većinsku podršku u pokrajinskom parlamentu. Nakon prošlonedeljnog dogovora kojim je dvotrećinska podrška bila najavljena, na današnjoj sedncii došlo je do obrta, jer su poslanici Demokratske stranke (DS) rešili da budu uzdržani prilikom glasanja. Uzdržani su bili i poslanici Nove demokratske stranke, dok su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) glasali protiv te odluke.
Za je glasalo 50 poslanika, protiv je bilo 10, a uzdržana su bila 42 poslanika. Za usvajanje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 81 od 120 poslanika.

Šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je da su poslanici te stranke bili uzdržani od glasanja, jer su nakon dužeg razmišljanja zaključili da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine.

Novaković, kao i drugi predstavnici DS-a, ranije su najavljivali da će glasati za uvođenje tradicionalnih simbola.

Funkcioner opozicione SNS Predrag Matejin optužio je DS da je “brutalno pregazio” dogovor koji je postignut na kolegijumu skupštine, na kojem su predstavnici svih stranaka sem LSV najavili da će glasati za odluku o uvođenju tradicionalnih simbola pokrajine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da svaka poslanička grupa može da menja svoje stavove do momenta glasanja.

Pastor je odbio zahtev SNS-a da se otvori dodatna skupštinska rasprava pošto je DS promenio stav, i objasnio da bi na taj način bio prekršen Poslovnik o radu Skupštine Vojvodine.

“Ne vidim smisla da predložim skupštini kršenje poslovnika i ponovno otvaranje diskusije, jer to kršenje ne bi doprinelo ničemu.

Nema ni minimuma šanse da bilo ko promeni svoj stav”, kazao je Pastor.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz LSV-a Dušan Jakovljev podsetio je da je njegova stranka 2014. godine glasala protiv novog Statuta Vojvodine, između ostalog i zbog odredbe o uvođenju tradicionalnih simbola.

“Kada je u pitanju zastava koja se predlaže, ona je identična s narodnom zastavom Srbije, a grb je zapravo grb Kneževine Srbije. Ne znamo na osnovu čega su odabrani baš ovi simboli”, rekao je Jakovljev.

Ocenio je da bi se usvajanjem tih simbola koji su zapravo samo simboli srpskog naroda, bio narušen principi multietničke i multikulturalne Vojvodine.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podržala uvođenje tradicionalnih simbola.

“Kao što manjinske zajednice imaju pravo da koriste svoje simbole, tako i srpski narod ima pravo da ističe svoje simbole”, rekao je Egereši i dodao da postoje mnogo veći problemi koje treba rešavati, a to su pre svega ekonomski problemi građana Vojvodine.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije i koalicionih partnera Pavle Budakov rekao je da uvođenje tradicionalnih simbola ne ugrožava nikoga u Vojvodini, niti će multietnička suština te pokrajine biti ugrožena.

Ivana Zečević iz Srpske radikalne stranke takođe je podržala uvođenje tradicionalnih simbola i kazala da je ta stranka jedva dočekala da ti simboli budu usvojeni.

Predlog su podneli članovi Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine profesori novosadskog Pravnog fakulteta Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević i to je jedina tačka dnevnog reda.

Obrazlažući odluku Orlović je izrazio zadovoljstvo tim, kako je rekao, poslednjim korakom u pokrajinskom parlamentu kojim će biti zaokružena pravna priča o donošenju i sprovođenju Statuta Vojvodine.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine najavili su ranije da će glasati protiv predloga odluke, navodeći da ta stranka nije podržala ni Statut Vojvodine jer se, posle usaglašavanja tog akta sa Ustavom, u novom tekstu našla i odredba o isticanju “tradicionalnih simbola”. Za taj predlog glasali su članovi odbora iz svih stranaka, sem Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

SNS: Sramno da DS nije podržao tradicionalne srpske simbole

Srpska napredna stranka smatra “sramnom odluku Demokratske stranke da u Skupštini AP Vojvodine ne podrži srpske tradicionalne simbole – zastavu i grb”.

Kako je danas saopštio Odbor SNS za Vojvodinu, iako je DS u konsultacijama pred sednicu Skupštine prihvatila izgled i način upotrebe zastave i grba, u svom prepoznatljivom maniru slagali su pokrajinske poslanike i celokupnu srpsku javnost.

“Glavni razlog za odbijanje podrške tradicionalnom srpskom grbu i zastavi iz Vojvodine leži u antisrpskoj političkoj suštini DS i njenog delovanja. Srpska napredna stranka ocenjuje da ovakav politički gest vređa i ponižava građane koji žive u Vojvodini i pokazuje pravo lice Demokratske stranke”, kaže se u saopštenju.

12:27

Skupština Vojvodine odlučivaće na današnjoj sednici o predlogu tradicionalnog grba i zastave koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine.
Za taj predlog glasali su članovi odbora iz svih stranaka, sem Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ukoliko predlog bude usvojen, to znači da će se tradicionalni grb Vojvodine, za koji je rečeno da vodi poreklo iz vremena revolucije 1848. godine, i srpska narodna trobojka, ubuduće isticati zajedno sa zvaničnim simbolima Vojvodine, koji su usvojeni 2002. i 2004. godine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova LSV Dušan Jakovljev ocenio je da je namera predlagača da promene građansko i multietničko lice Vojvodine i da ga svedu na nacionalno i na etničko.

Prema njegovim rečima, ono što je usvojeno kao predlog za tradicionalni grb Vojvodine jeste zapravo grb Kneževine Srbije iz 19. veka, koji je minimalno modifikovan u samom opisu.

On je dodao da se istorija Vojvodine ne može svoditi samo na 19. vek i na borbu srpskog naroda za autonomiju unutar Austrougarske monarhije, već se mora uzeti u obzir i borba građana Vojvodine u 20. i 21. veku za svoju autonomiju unutar Jugoslavije i Srbije.

Dušan Jakovljev je rekao da ga čudi da su koalicioni partneri LSV u pokrajinskoj vlasti, Demokratska stranka (DS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), takođe podržali predlog.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je sinoć da predloženi tradicionalni simboli Vojvodine ne poništavaju multietnički karakter te pokrajine.

“Ne slažem se sa tezom da je na taj način dovedena u pitanje multietničnost Vojvodine. Multietničnost Vojvodine je njena konstitutivna i osnovna osobina, koja je ugrađena u način na koji funkcioniše Vojvodina i njene institucije”, rekao je Novaković za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, ne postoji niti jedan zakonski ili podzakonski akt u Srbiji ili u Vojvodini kojim je njena multietničnost ugrožena ili dovedena u pitanje.

Inicijativu je pokrenula opoziciona Demokratska stranka Srbije, a profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena “srpskog vojvodstva” iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske monarhije, kao i srpska narodna trobojka.

Autor: Beta
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs