Početna Politika Vučević: Akcenat ove godine stavljamo na subvencionisanje započinjanja privatnog biznisa!

Vučević: Akcenat ove godine stavljamo na subvencionisanje započinjanja privatnog biznisa!

0

kolektivni-ugovor-sindikati-vucevic

On je kao drugu, vrlo bitnu meru, istakao subvencionisanje privatnih preduzetnika za otvaranje novih radnih mesta, pojasnivši da će za svakog novog zaposlenog koga prime privatni poslodavci biti subvencionisani sa 200.000 dinara.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je razvoj preduzetništva glavni cilj mera za zapošljavanje koje će Novi Sad sprovesti u ovoj godini.

Vučević je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen Akcioni plan za podsticanje zapošljavanja za 2015. godinu, rekao da Novi Sad nastavlja da vodi odgovornu politiku u svim oblastima, posebno kada je reč o zapošljavanju.

On je kazao da je merama koje je preduzeo grad u prošloj godini zaposlena 341 osoba i da je u programe zapošljavanja uloženo ukupno 106 miliona dinara.

“Akcenat ćemo ove godine pre svega staviti na subvencionisanje započinjanja privatnog biznisa i ta stimulacija će iznosti do 300.000 dinara”, rekao je Vučević.

Vučević je istakao da je u budžetu grada za ovu godinu, za poboljšanje zapošljavanja izdvjeno 103 miliona dinara, što je bez rebalansa, za oko 30 odsto više nego prošle godine, kada je u startu bez rebalansa za tu namenu bilo opredeljeno 70 miliona dinara.

Kao posebno značajno Vučević je istakao podršku obuci žena privatnih preduzetnika, naglasivši da na taj način grad Novi Sad želi da pokaže da se žene ravnopravno tretiraju i u praksi a ne samo na papiru.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Goran Sečujski rekao je da je pre dva dana na sajtu Sekretarijata objavljen poziv za subvencionisanje započinjanja privatnog biznisa kao i poziv poslodavcima za subvencionisanje zapošljavanja o čemu je govorio gradonačelnik.
“Jedna od bitnih mera je i organizovanje profesionalne prakse za visokoobrazovane kadrove i mi već treću godinu za redom, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu svršenim studentima omogućavamo obavljanje profesionalne prakse u gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i ustanovama”, rekao je Sečujski.

On je dodao da će u pomenutim preduzećima praksu obavljati 50 studenata.

Sečujski je najavio da će tokom aprila biti objavljen konkurs za pripravnike, a kao novinu u ovoj godini naveo je činjenicu da će pripravnički posao biti omogućen i svršenim srednjoškolcima, a ne samo fakultetski obrazovanom kadru, kao što je do sada bio slučaj.

“Omogući ćemo pripravnički rad za 90 studenata u trajanju od 12 meseci i za 30 svršenih srednjoškolaca u trajanju od šest meseci”, rekao je Sečujski.

Prema njegovim rečima, jedna od značajnih mera za zapošljavanje u 2015. godini su i javni radovi, a planirano je da se uz pomoć tih javnih radova zaposli posao pronađe 60 ljudi i tu će, kako je pojasnio, prednost imati oni nezaposleni koji teže pronalaze zaposlenje.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kako je rekao Sečujski, biće sporvedena i obuka za deficitarna zanimanja, kao što su kuvari, mesari, zavarivači i slično.

“Gradska administracija će doneti niz mera za razvoj poljoprivrede, a po prvi put će biti subvencionisani i krediti poljoprivrednika kod komercijalnih banaka i to tako što će se subvencionisati kamate u visini od 10 procenata”, rekao je Sečujski.

On je dodao da će, kada je reč o poljopriverdi, posebna pažnja biti usmerena na organsku proizvdnju hrane te će biti subvencionisana nabavka semena a biće i finansirane savetodavne usluge, tribine i drugi oblici edukacije poljoprivrednika.

Sečujski je rekao i da su formirana i tri nova saveta – za podršku maldim i srednjim preduzećima, za turizam i za poljoprivredu, koji će, kako je istakao, umnogome pomoći razvoj oblasti za koje su zaduženi.

Autor: Tanjug
Foto: Grad Novi Sad