Početna Politika Skupština Vojvodine danas raspravlja o rebalansu budžeta

Skupština Vojvodine danas raspravlja o rebalansu budžeta

0

skupstina vojvodine1

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće danas o rebalansu pokrajinskog budžeta, koji će biti smanjen za 4,34 milijarde dinara, odnosno za oko sedam odsto u odnosu na projektovani budžet.
Nakon rebalansa, budžet će iznositi 59,6 milijardi dinara.

Pokrajinska vlada ranije je saopštila da je uzrok rebalansa budžeta u drastičnom padu poreskih prihoda, odnosno prihoda od poreza na dobit.

Rebalansom su značajno umanjena izdvajanja planirana za direktna kapitalna ulaganja iz budžeta, ili za podršku za kapitalna ulaganja opštinama i drugim ustanovama u Vojvodini.

Umesto sadašnjih 15 milijardi dinara učešća u pokrajinskom budžetu, planiranim rebalansom, sredstva namenjena ulaganjima od kapitalnog značaja iznose sada 13 milijardi dinara“, navela je vlada u saopštenju.

Pokrajinska vlada je pre više od mesec dana uputila zahtev Vladi Srbije da se iz sredstava tekuće budžetske rezerve republičkog budžeta obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara koje nedostaju za izvršenje obaveza, ali je Ministarstvo finansija odbilo taj zahtev.

Pokrajinski sekretarijat za finansije oštro je kritikovao ministra finansija Dušana Vujovića, jer uprkos brojnim zahtevima iz pokrajine “nije našao vremena” da organizuje sastanak sa predstavnicima Pokrajinske vlade.

Smatramo da je traženi iznos od 4,4 milijarde dinara, što je svega 0,85 odsto od ostvarenih poreskih prihoda budžeta Srbije u prvih osam meseci ove godine, višestruko manji od stvarnog duga Republike prema Pokrajini, koji je sa 31. avgusta dostigao 21,3 milijarde dinara“, naveo je sekretarijat.

Autor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs