Početna Politika Skupština Vojvodine izjasniće se sutra o novim simbolima pokrajine

Skupština Vojvodine izjasniće se sutra o novim simbolima pokrajine

0

skupstina-vojvodine-pokrajinski-parlament-vojvodinagov-jpg_660x330

Skupština Vojvodine izjasniće se sutra o predlogu odluke o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, na sednici na kojoj je to jedina tačka dnevnog reda.
Skupštinski Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine usvojio je 13. marta, većinom glasova, predlog te odluke čime su, kako je tada izjavio predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, stvoreni uslovi da odluka bude usvojena neophodnom dvotrećinskom većinom glasova na sednici Pokrajinske skupštine.

Potpredsednik pokrajinske skupštine i šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev najavio je da će poslanici te stranke glasati protiv predloga odluke jer, kako je izjavio posle sednice odbora, LSV nije podržala ni Statut AP Vojvodine jer se, posle usaglašavanja tog akta sa Ustavom, u novom tekstu našla i odredba o isticanju “tradicionalnih simbola”.

Jakovljev je rekao da Vojvodina ima svoje simbole, grb i zastavu, koje je njena skupština izglasala pre jedanaest godina i dodao da je za LSV neprihvatljiv ovaj predlog o tradicionalnim simbolima, jer su oni, prema njegovoj oceni, predloženi samo na osnovu “opšteg utiska predlagača”.

On je naveo i to da, posle ustanovljavanja Srpske Vojvodine 1848. godine, ni jedan predlog njenih simbola nije usvojen tako da su sada, kako je dodao, tradicionalni simboli predloženi proizvoljno i da su oni slični simbolima Kneževine Srbije iz 1835. godine.

Nacrt odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola pokrajine podneli su članovi Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine profesori novosadskog Pravnog fakulteta Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević.

Tim dokumentom predviđeno je da se uz zvanične simbole AP Vojvodine uporedo ističu srpska zastava trobojka i grb iz 1848. godine.

U predlogu stoji i to da se odgovorna lica, koja ne ističu obe zastave i ne koriste oba grba, prekršajno kazne iznosima od 50.000 do 500.000 dinara.

Profesor Orlović, koji će na sednici Skupštine Vojvodine biti izestilac o ovom predlogu Odbora, ocenio je da taj usaglašeni predlog prati ideju, normu i duh Statuta AP Vojvodine, odnosno da se time stavljaju u istu ravan sadašnji i tradicionalni simboli Vojvodine.

VP: Odbaciti paralelne simbole

Vojvođanska partija pozvala je poslanike Skupštine Vojvodine da odbace predlog Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine da se uvedu paralelni simboli Vojvodine, jer se time, kako ocenjuju, “poništava Vojvodina kakvu znamo i u kojoj živimo”.

“Usvajanjem ovakve odluke bi se uvelo duplo, simboličko posrbljavanje Vojvodine, kojoj su izmenjenim Statutom već oduzete značajne ingerencije, ali i vekovni simboli, pa je čak i Novi Sad izbrisan kao glavni grad Vojvodine, jer je nekima i to smetalo, kao i navođenje Srema, Banata i Bačke kao sastavnih delova Vojvodine”, saopštila je VP.

U saopštenju te stranke navodi se da su zvanični simboli Vojvodine, usvojeni pre deset godina, bili predmet stalnih napada nacionalista koji pokušavaju da ih ospore.

“Zastava Vojvodine je u više navrata skidana i skrnavljena, čime su nam nacionalisti raznih bolja poručivali da se ne mire sa građanskom Vojvodinom, u kojoj su sve nacionalne zajednice ravnopravne i podjednako važne. U svim tim incidentima je bilo primetno da niko za to nije odgovarao, kao i da ih nikada nije osudila ni jedna stranka desnice, niti su zvanični organi države Srbije pružili adekvatnu zaštitu simbolima na koje Vojvodina ima pravo na važećem Ustavu. Time je poslata poruka da Ustav važi samo onda kada to vladajućoj eliti odgovara i u onoj meri u kojoj joj odgovara”, ukazuje VP.

Autor: Tanjug, Rtv
Foto: vojvodina.gov.rs