Početna Politika SNS u Karlovcima postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

SNS u Karlovcima postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

0

Na fasadu kuće stare skoro 230 godina u Sremskim Karlovcima, koja se nalazi pod zaštitom države, članovi SNS postavili su veliku tablu svog opštinskog odbora.

Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u kući “Sabov-Dejanović” staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorna kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kuću je 1790. godine izgradio Dimitrije Anastasijević Sabov, bogati trgovac i jedan od osnivača Karlovačke gimnazije, najstarije gimnazije u Srba. Pre dve godine, odlukom Skupštine Srbije stavljena je pod posebne mere zaštite za objekte i prostore.

Mere zaštite koje se propisuju u skupštinskoj odluci podrazumevaju očuvanje autentičnog horizontalnog i vertikalnog gabarita, primenjenih materijala i konstruktivnog sklopa, očuvanje stilskih karakteristika i dekorativnih elemenata, autentičnog kolorita objekta, kao i očuvanje osnovnih vrednosti funkcionalnog sklopa i enterijera.

Ista odluka kod pominjanja reklama i tabli navodi samo postavljanje tabli sa imenima značajnih ličnosti koji su živeli u sada zaštićenim objektima, ali se ne pominju reklame i table koje služe za privredu ili u ovom slučaju promociju političke stranke.

Međutim, naprednjaci su na ovu vrednu građevinu stavili svoju tablu na kojoj piše da se tu nalazi Opštinski odbor u Sremskim Karlovcima, a na prozorima kancelarije nalepljeni su promotivni plakati, navodi VOICE.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture su odgovorili da niko nije tražio dozvolu za bilo kakve izmene na kući “Sabov-Dejanović”, što bi značilo da lokalni naprednjaci nisu pitali Zavod da li na ovu građevinu, na kojoj nema nikakvih drugih reklama, mogu da postave svoju tablu i tako joj promene izgled.

Posebno značajna kod kuće “Sabov-Dejanović” je njena fasada, koja ima odlike baroknog stila i jedina je takva kuća sačuvana u Vojvodini.

Autor: Beta
Foto: karlovci.org.rs