Početna Politika Srpska desnica podnela prijavu protiv Združene akcije “Krov nad glavom”

Srpska desnica podnela prijavu protiv Združene akcije “Krov nad glavom”

Srpska desnica podnela je krivičnu prijavu Osnovnom javnom Tužilaštvu u Novom Sadu protiv organizacije Združena akcija “Krov nad glavom” i njihovog članstvo zbog izazivanja panike i nereda, navodi se u saopštenju SD.

Kao razlog navode to što je Združena akcija “Krov nad glavom” 7. juna objavila tekst u kojem za napad na studente Pravnog i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Marka Đelevića i Mihajla Nikolića a kasnije i Dejana Bagarića, optužuje Srpsku desnicu i njene članove.

– U tekstu se navodi da iza prebijanja gore pomenutih studenata stoji naša organizacija SD u sadejstvu sa državom Republikom Srbijom. Na takav način ova organizacija predstavila je državu i njene organe kao izvor nasilja i faktor represije, dok SD stavlja u svojstvo izvršioca tog dela. Ovim putem putem pomenuta organizacija je iznošenjem i prenošenjem lažnih vesti i tvrđenja izazvala paniku i teže narušavanje javnog reda i mira – stoji u podnetoj prijavi.

Miša Vacić, predsednik Srpske desnice izjavio je da imajući u vidu da nije dokazano, niti da postoje bilo kakve indicije da je neko od pripadnika SD počinio ovo delo, zahteva od Tužilaštva da procesuira odgovorne i izvede ih pred lice pravde.

Po predavanju krivične prijave član Predsedništva Srpske Desnice Mihailo Janjić pozvao je Tužilaštvo da što hitnije reaguje a ujedno i zaštiti članstvo SD čija je bezbednost ugrožena prenošenjem lažnih vesti i objava.

S druge strane, u Združenoj akciji “Krov nad glavom” smatraju da zakon nije prekršen jer su oni samo izrazili sumnju da su napad počinili članovi SD zbog toga što su to isto veče kada je do incidenta došlo viđeni kako lepe plakate u krugu kampusa. Miran Pogačar iz ove organizacije kaže da ih ne zanimaju optužbe Srpske desnice.

– Ono što nas zanima je da se uhvate pravi širitelji panike i nasilja, a to su oni koji su platili batinaše da pretuku novosadske studente u sred bela dana, a koje policija još uvek nije pronašla i verovatno, kako nam se čini do sad, nikada neće ni pronaći. Zato mi pozivamo ponovo policiju da otkrije neposredne počinioce i nalogodavce kako bi stali na put nasilju nad našim članovima – rekao je Pogačar.

Podsetimo, studenti aktivisti Združene akcije “Krov nad glavom” pretučeni su u petak, 7. juna u studentskom gradu. Dan kasnije, student omladinac Demokratske stranke takođe je napadnut i pretučen.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay