Početna Politika Trećina novca za socijalnu zaštitu završila u džepovima novosadskog SPO-a

Trećina novca za socijalnu zaštitu završila u džepovima novosadskog SPO-a

0

Novac

Gotovo trećina novca na gradskom konkursu iz oblasti socijalne zaštite završila je u rukama nevladinih organizacija čiji su osnivači ili zastupnici članovi SPO-a. Pet udruženja povezana sa SPO-om dobila su 4,5 miliona od ukupno podeljenih 14 miliona dinara. Na čelu komisije za dodelu novca je bio član Gradskog veća Nikola Ćirović, kadar pokreta “Dinara Drina Dunav”, bliskog partnera SPO-a.

Među izabranima na konkursu su “Lajf NS” koji je osnovan nedelju dana pre konkursa i čiji je zastupnik sekretarka SPO-a Marija Nikitović. “Lajf NS” je za dva projekta dobio skoro milion dinara, a toliko novca je za dva projekta je dobio i “Help 021” kojim upravlja predsednica mesnog odbora SPO-a u Kovilju Danijela Dudaš.

Milion dinara je pripalo i Udruženju “Proleće” koje je do samo nekoliko dana pre konkursa zastupala baš Dudaševa. Ona je donedavno bila zastupnik i organizacije “Molekul” koja je na konkursu dobila milion dinara, a sada ga zastupa Biljana Kikić Grujić, funkcionerka SPO i dobitnica Oktobarske nagrade. Komisija je dala i 220.000 dinara udruženju “List 021” koji zastupa član Gradskog odbora SPO-a Zlatko Vladimir Nađ.

“Blic” piše i da su organizacije koje su dobile novac skoro sve redom osnovane ove godine ili su menjale statute kako bi se uskladili sa konkursom.

O neregularnostima na konkursu oglasili su se iz nekoliko novosadskih udruženja od kojih mnoga već decenijama rade sa osobama sa invaliditetom, a Neza Đurkić, predsednica Koordinacionog odbora organizacija sa invaliditetom koji okuplja udruženja sa preko 2.500 članova, navela je da njihova udruženja nisu dobila ni dinar. Ona je navela da je novac dat sumnjivim organizacijama i pozvala je da se konkurs poništi, o čemu je 021 ranije pisao.
Predsednik komisije i član veća Nikola Ćirović je izjavio povodom konkursa da pojedini predstavnici NVO “ne bi bili zadovoljni čak i da može da podeli 50 miliona”. “Nema veze što je neko osnovan juče, gleda se program koji su predložili. Svi koji ne budu mogli da opravdaju sredstva, neće ih više dobiti. Mogu da zloupotrebe jedan konkurs, ali ne i sledeći”, izjavio je Ćirović.

Rezultate konkursa može preuzeti sa ovog linka.

Autor: Blic