Početna Politika Tribina SPS o sportu protekla u znaku osude odluke o ukidanju sportskih...

Tribina SPS o sportu protekla u znaku osude odluke o ukidanju sportskih odeljenja

0

SPS tribina  (2)Sinoć je u amfiteatru Spensa održana Tribina i predstavljanje programa Socijalističke partije Srbije na temu sporta, kao privredne grane, profesije i što je najbitnije shvatanje sporta kao sastavnog dela kulture življenja. Na pitanja kako unaprediti sport i rešiti krucijalne probleme govorio je Aleksandar Jovančević, čovek koji je proslavio rvački sport brojnim priznanjima. Jovančević je danas na čelu sportske asocijacije Novog Sada i ima jasnu viziju za afirmaciju sporta u Srbiji.

Naš program za sport je jednostavan, stavili smo na papir sve ono što naši dragi Novosađani pričaju na Spensu, u našem Reneu, svim sportskim manifestacijama, dakle, sve ono što nas tišti i što bi trebalo promeniti. Želimo da napravimo sistem koji bi iznedrio još dosta dobrih rezultata i kvalitetnih sportista. Nažalost, živimo u vremenu koje se može nazvati neokapitalizmom, jer je bavljenje sportom postalo veoma skupo a mi smatramo da bi u 21. veku to trebalo da bude stvar opšte kulture i da ni na ništa manje od toga ne smemo pristati! Sport mora biti dostupan svakom detetu i svakom građaninu bez obzira na socijalni status. Realna prognoza je da će u narednih deset godina preovladati amaterizam jer je novca u sportu sve manje, klubovi su u dugovima, koji se iz godine u godinu uvećavaju, ali ipak možemo iskoristitu takvu situaciju i raditi na proizvodnji i stasavnju novih nada. Neke studije pokazale su da je jedan dolar uložen u sport zamena za tri dolara koja se kasnije ulažu u zdravstvo. Pokrenućemo peticiju za izdvajanje većih sredstava iz gradskog budžeta za sport, jer ranije kada je Novi Sad dobijao oko 2.5 posto sve je funkcionisalo dobro i zato smatramo da bi to vratilo onaj sjaj kakav sport u Novom Sadu i zaslužuje a sve to će biti moguće ako se uradi kategorizacija i preraspodela sredstava. Naš stav je da se iz budžeta finansiraju klubovi koji rade sa pionirima, kadetima, juniorima, seniorima čiji će treneri imati normalna primanja, koja su u današnje vreme potpuno devastirana a njihov poziv obezvređen – izjavio je Jovančević.

SPS tribina  (1)Prisutnima se potom obratila Nataša Ivanišević, naša proslavljena košarkašica koja je istakla da veruje u ovaj program i da sport nije samo “Igra za dečake”!

Žene su značajna karika u sportskom životu što govore i uspesi ženskih klubova iz svih domena i zato im je potrebna što veća afirmacija i podrška.

SPS tribina  (4)Završnu reč dao je Dušan Bajatović, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije i generalni direktor JK preduzeća “Srbijagas”, navodeći da sport mora biiti u rukama sportista a ne političara!

U sport se ulaže veoma malo novca, ali čini mi se i malo dobre volje! Naša intencija jeste da pravi radnici u sportu, koji su imali značajne rezultate, dobiju priliku da organizuju ovu delatnost a nama koji smo u politici, treba da bude obaveza da u ime zdravog života i njegovog kvaliteta, podržimo takve projekte. Mnoge stvari su poremećene u našem sistemu i društvu… Privatnici nisu zainteresovani da ulažu novac u bilo koji vid amaterskog sporta, spremni su samo da pomognu nekoga ko je već afirmisan jer je to marketinški dobro, sa druge strane, država vas ne oslobađa nikakvih poreza i ne postoje olakšice za ulaganje u sport i kulturu. Mora se promeniti celokupna svest o važnosti sporta, i država i lokalne samouprave moraju da izdvoje više sredstava za sport, kulturu i zdravstvo. Svi su saglasni da je potrebno naparaviti peticiju kako bi se suprotstavili nameri da se ukinu sportska odeljenja u Novom Sadu, koja su u dosadašnjem postojanju, školovala mnoge sjajne sportiste, a sve pod izgovorom da ne postoji mogućnost preraspodele časova. Ozbiljno ćemo se boriti se da se to ne desi – bio je izričit u svom stavu Bajatović čime je i završena tribina SPS-a koja je okupila veliki broj novinara, Novosađana i sportskih radnika.

SPS tribina  (5)

Autor: Bojana Šević
Foto: Ladislav Pele