Početna Politika Vlada Vojvodine traži zaštitu od EU

Vlada Vojvodine traži zaštitu od EU

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Pokrajinska Vlada predala je Evropskoj uniji dopis, u kojem traži da zaštiti interese Vojvodine zbog poslednjih dešavanja u Skupštini Opštine Bela Crkva. Za ovaj slučaj, kako je rekla ministarka lokalne samouprave Kori Udovički, nadležan je i Upravni sud.

Dramatične slike u lokalnim skupštinama u Srbiji nismo gledali prvi put. Poslednja se od prethodnih razlikuje po tome što je ovoga puta upotrebljen i suzavac. Sve je završeno smenom vlasti i međusobnim optužbama SNS, DS i LSV. Taj događaj bio je povod da pokrajinska vlada zatraži zaštitu Evropske unije.

– Mi smo tražili, u stvari samo smo ukazali i potvrdili ono što se u izveštaju o napretku Republike Srbije za 2015. godinu i nalazi, a to je da se u izbornim procesima koji su se dešavali u lok sredinama, da su se dešavale značajne nepravilnosti, koje nisu bile procesuirane, odnosno da one moraju da budu procesuirane. Mi smo još jednom pokazali da se ništa nije promenilo – kaže Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

S druge strane, SNS je osudio DS da, kako kažu, fabrikuje lažne afere, a obraćanje pokrajinske vlade međunarodnoj zajednici smatraju zabrinjavajućim.

– Vojvodina nema potrebe da je neko štiti osim od onih koji pokušavaju da mimo volje naroda i to još od 2012. godine, pa onda i 2014. godine, a i sada u Beloj Crkvi menjaju političku situaciju – naveo je Igor Mirović iz SNS.

I dok Pokrajinska administracija od Evropske unije traži da zaštiti demokratiju u Vojvodini, ministarstvo za državnu upravu ocenjuje da sporna sednica u Beloj Crkvi sazvana u skladu sa zakonom.

U Pokrajini tu činjenicu nisu uzimali u obzir.

– Kada bude ministarka potpisala jedno takvo pismo, onda ću ja to razumeti. To je potpisao državni sekretar koji je u ime SNS došao na to mesto, a po vokaciji je veterinar. Samo da razumemo o čemu se tu radi i on je napisao da je to u redu. Mi se ne slažemo principijelno, zato što smatramo da ne može ispod duda da se dešava skupština – dodaje Bugarski.

Za jedne sednica ispod duda, za druge potpuno legalna. Dok prvi čekaju odgovor Evropske unije, oni drugi nastavili su da vode Belu Crkvu. Novu većinu sada čine SNS i Jedinstvena Srbija. Sednici, održanoj u Kulturnom centru opštine, na kojoj je izabran novi predsednik lokalnog parlementa iz SNS.

Izvor: B92
Foto: 021