Početna Politika Vlast hvali budžet Novog Sada za 2021, opozicija kritikuje uz pitanje o...

Vlast hvali budžet Novog Sada za 2021, opozicija kritikuje uz pitanje o dodatnom nametu Novosađanima

0

Skupština grada razmatrala je juče predlog budžeta za narednu godinu koji je vlast ocenila kao socijalni i kapitalni, dok je opozicija stava da nema ništa od toga i da vlast preko leđa građana pokušava da nadoknadi minus.

O budžetu grada govorio je zamenik gradonačelnika Milan Đurić koji je pročitao referat na temu kako uspešna i odgovorna vlast nakon teške godine ulazi u novu godinu u kojoj će uložiti milijarde dinara za kapitalne investicije, ali i da su povećana davanja za socijalu, predškolsko i školsko obrazovanje i slično.

Detaljnija obrazloženja budžeta Đurić nije dao osim što je naveo da je budžet duplo veći nego 2010. godine. Ni on ni drugi predstavnici gradske vlasti imali su vremena da odgovore samo na dva pitanja. Prvo pitanje je bilo o projektu “Novi Sad na vodi”,  dok se drugo ticalo razloga uvođenja mesečne naknade od 118 dinara za spremnost sistem rada JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Đurić nije objasnio zašto će više od 153.000 domaćinstava i više od 8.600 privrednih subjekata sada svakog meseca plaćati novi fiksni namet od 118 dinara, osim što je rekao da to postoji u drugim gradovima i da usvajanje ove odluke ne znači da se uvodi naknada građanima odmah, već da je to mogućnost i da će o tome naknadno odlučivati Gradsko veće.

S druge strane, jedini predstavnici opozicije u Skupštini grada iz Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, naveli su da je jasno da gradska vlast uvođenjem novog nameta za spremnsot sistema JKP “Vodovod i kanlizacija”, kao i povećanjem poreza na imovinu pokušava da preko leđa građana popuni manjak u budžetu.

Predsednik odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić je ocenio da ni prihodi ni rashodi nisu planirani realno, i da u narednoj godini neće biti ostvareni planirani prihodi jer ne samo Srbiju, nego i ceo svet drma ekonomska kriza, pa se očekuje da će 2021. godina biti jako teška.

Kako je naveo, posebno su nerealni prihodi od poreza na zarade u visini od skoro 100 miliona evra, jer se procenjuje da će doći do smanjenja broja zaposlenih, ali i zarada, pa neće moći da se očekuju ovoliki prihodi.

Đurađ je ocenio i da nema razvojnih projekata, jer je dve trećine potrošnje planirano za tekuće troškove. On je ocenio i da je skandalozno što Grad uvodi “pljačkaški namet u vidu reketa od 118 dinara po domaćinstvu” za spremnost sistema javno-komunalnog preduzeća, poredeći ovo sa “dimničarinom” od dinar po kvadratu koju je ova vlast uvela pre osam godina.

Slično je ocenio i šef odborničke grupe DSS-a Bojan Radojević posebno ističući da uvođenjem posebne mesečne naknade gradska vlast pokušava da nadomesti smanjenje subvencija “Vodovodu i kanlizaciji” tako što to prebacuje na račun građana. On je dodao da se isto radi i tako što se povećava porez na imovinu, kako bi se dopunio budžet.

Opozicioni DSS i SRS su se posebno usprotivili izmenama plana lokaliteta “Dnevnika” na Bulevaru oslobođenja, gde investitor A.D. “Dnevnik”, tj. kompanija “Galens” koja je vlasnik ove firme, planira da tu sazida solitere od 12 spratova, koji će zajedno sa dodatnim etažama imati spratnost od 13 ili 14 spratova uz povećanje zauzetosti parcele. DSS i SRS su ocenili da bi zidanje zgrade od oko 55.000 kvadrata namenjenih poslovanju i stanovanju ugrozilo okolinu i smanjilo kvalitet života građana koji žive na ovoj lokaciji.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay