Početna Politika Vučević: Gradu treba ponuditi stabilnost

Vučević: Gradu treba ponuditi stabilnost

0

388708_161863303918342_1427701361_n

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je koalicija u Gradu stabilna, ali da, poput nekog braka, prolazi kroz teže i lakše trenutke. On je istakao da je stav Srpske napredne stranke da ona neće biti talac ničijeg mulja i da će svako da odgovara za svoj rad.
Vučević je rekao da će oni koji misle da je važnije da vreme provode po kafana i kuloarima, morati pred građinima da polože svoje rezultate.

“Ako ponovo budem kandidat za gradonačelnika Novog Sada, predočiću Novosađanima da dobro razmisle da li da ponovo pravimo egzotičnu lepezu političkih stranaka u Skupštini Grada Novog Sada, od krajnje desnice, do krajnje levice, ili ćemo se opredeliti za stabilnu političku opciju, koja će imati kapacitet da vodi gradi i da odgovara za stanje u gradu. Novi Sad je sklon jednom vidu političkog egzibicionizma, po onoj “e, nećete ni vi, nego ćemo malo glasati za druge”, a onda se pitaju “kakva je ovo koalicija”. Moja poruka Novosađanima je da se ne kockaju i da ne izmišljamo stotinu novih političkih opcija, već da Gradu ponudimo stabilnost”, rekao je on.

Vučević je podsetio da je u njegovom mandatu, prošle godine, izvršena ozbiljna rekonstrukcija vladajuće koalicije, kada je pokazano da mnogi stvari ne mogu da se tolerišu.

“Nemaju svi koalicioni partneri istu percepciju problema, neki se zaklanjaju iza većeg partnera, dok su drugi uviđavniji i prihvataju zajednički koncept delovanja”, naveo je on.

Neki misle da imaju bolju vizuru, pa naprave propuste

Govoreći o štrajku zbog otpuštanja radnika “Informatike”, Vučević je naveo da pitanje samog štrajka može da reši sindikat, ali da ceo problem može da se reši jedino u institucijama sistema, odnosno sudski, uz inspekciju rada.

“O ovom problemu sam razgovarao sa prijateljima u sindikatu i za ove tri godine sam unapredio komunikaciju u socijalno-ekonomskom dijalogu. Neki to ne razumeju i misle da imaju bolju vizuru, pa naprave propuste koji sa pravom revoltiraju sindikate”, ukazao je on.

Sa druge strane, dodao je Vučević, ne prihvatam političku zloupotrebu sindikalnih protesta, jer sam na protestima video članove i odbornike Demokratske stranke, što baca ljagu na sindikalne zahteve.

Gradonačelnik je podsetio da je zajedničko telo Gradskog veća i Gradskog sindikata zauzelo stav po pitanju “Informatike” da je bilo propusta, i da se sada čeka Inspekcija rada i nadležni sud.

“Sa druge strane, u javnom sektoru mora doći do smanjenja zaposlenih, ali do toga mora da se dođe na način na koji je to Radna grupa radila u Gradu, zajedno sa sindikatom, uz ekonomsku podršku tim ljudima koji će ostati bez posla”, objasnio je on.

Priče o nebezbednosti – proizvod medijskog spinovanja

Kada su u pitanju česte optužbe na račun gradske administracije po pitanju bezbednosti, Vučević kaže da ne misli da je Novi Sad nebezbedan grad, već da je on grad pristojnih i normalnih ljudi.

“Juče je predstavnik Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport zvanično podržao Grad Novi Sad kao kandidata za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine. Imamo porast broja stranih i domaćih turista, kao i broja noćenja, a ti ljudi ne bi dolazili u nekakav “strašan i mračan” grad. Informacije o nebezbednom gradu su proizvod medijskog spinovanja, što možemo da vidimo u protekle dve i po godine po naslovima u medijima, kada se desi neki incident”, navodi on.

Govoreći o nedavnim incidentima u opštini Inđija, Vučević smatra da su oni odraz nemoći Demokratske stranke da prihvati političku realnost da je izgubila legitimitet i podršku među biračima, te da taj taj trend traje od 2012. godine.

“To se danas reflektuje u lokalnim samoupravama, a ta priča i ceo ambijent sa navodnim batinaškim patrolama prija upravo onima koji se pozivaju i prizivaju devedeste godine i plaše građane, što je njihova metodologija i koncept”, objašnjava on.

Nadam se lokalnim izborima u decembru

Vučević kaže da SNS sa velikim nestrpljenjem očekujemo naredne lokalne izbore. On dodaje da će naprednjaci voditi normalnu, uljudnu i demokratsku kampanju, usmerenu ka građanima i sa građanima.

On otkriva da će odluka o mitingu SNS biti doneta u narednih nekoliko dana i da će, ako bude odlučeno pozitivno, miting biti održan u Novom Sadu, što je za Gradski odbor SNS, kako kaže, velika čast i obaveza.

“Kada nas pitaju zašto vladajuća stranka pravi miting, ja im kažem da se SNS nikada neće otuđiti od svojih članova i simpatizera. Miting nam je potreban da dođe do mobilizacije i članstva i simpatizera. Ne bih rekao da je taj miting zvaničan početak predizborne kampanje, ali jeste činilac redovne kampanje političke stranke… sve što stranka radi je deo kampanje. Kampanja traje četiri godine, pa i kada se završi jedan izborni proces, stranka odmah ulazi u naredni. Tako je svuda u svetu i to je prirodno”, objašnjava on.

Vučević se nada da će lokalni izbori biti održani u decembru, a nema dilemu oko toga da li će lokalni i pokrajinski izbori biti održani zajedno, jer kaže da oni nikada do sada nisu bili razdvojeni.

“Što se tiče primedbi o skraćivanju mandata, setimo se 2004. godine, kada su izbori bili održani u septembru, i 2008. godine, kada su održani u maju. Tada demokratama nije smetalo što se mandat skraćuje za četiri meseca, a sada gospodi iz pokrajinske administracije odgovara da izdrže još koji sat u foteljama. Oni se tamo nalaze čitavih 15 godina, što je bila misaona imenica i za pokojnog Slobodana Miloševića”, zaključuje on.

Autor: RTV
Foto: NsHronika.rs