Početna Politika Vučević: “Oluja” zločin protiv čovečnosti i najveće etničko čišćenje u Evropi

Vučević: “Oluja” zločin protiv čovečnosti i najveće etničko čišćenje u Evropi

0

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, oglasio se povodom godišnjice “Oluja”:

– Prošlo je 25 godina od strašnog etničkog čišćenja, od nasilnog iseljavanja preko 250.000 Srba uglavnom civila, žena, dece i starih, u hrvatskoj vojnoj operaciji “Oluja”. Nikada neću zaboraviti slike tih nepreglednih kolona, suze i tugu mog mučenog naroda, na prašnjavim drumovima, zasipanog granatama. Te slike pratile su me kroz odrastanje, kroz moju borbu da se pogrom nikada više ne ponovi, kaže se u saopštenju potpredsednika SNS-a i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

– Odrastao sam gnevan zbog nepravdi, zbog ljudskog zla koje se dešavalo pred mojim očima. Odrastao sam gnevan i zbog godina koje su “pojeli” oni koji su okretali glavu od tragedije sopstvenog naroda. Zbog svih onih koji su ćutali ili prećutkivali da je “Oluja” zločin protiv čovečnosti, najveće etničko čišćenje u Evropi. Moje godine gneva prerasle su u godine prkosa, ponosa i pomoći, kaže Vučević i dodaje da smo posle više decenija počeli da pokazujemo samopoštovanje, da govorimo o sopstvenim žrtvama, da se nikome ne izvinjavamo zato što je naš narod mučen i zlostavljan, već da tražimo pravdu za njega.

– Da tražimo pravdu za svaki izgubljeni život u onoj tužnoj koloni, za svaku dečju suzu, za izgubljena i detinjstva i dedovine. Danas sam ponosan da sve godine nezaborava, na nove domove koje smo izgradili onima kojima ih je oduzela politika bezočne mržnje. I uvek će ovi avgustivski dani sećati na tugu. Vučević poručuje da više ni jedan pogrom ne može da izbriše uspeh naše Srbije.Zajedno gradimo budućnost jači od svih oluja, u kolonama koje ne vode u zbeg, već u nove pobede, za svu našu decu, za budućnost Srbije!

Podsetimo, u Kninu danas Hrvatska obeležava svoj tzv. Dan pobede, dan proterivanja više od 250.000 Srba sa svojih ognjišta. Obeležavanje u Kninu će ove godine biti u smanjenom obimu i uz neuobičajeno povećane bezbednosne mere, a po prvi put, obeležavanju godišnjice prisustvovaće i predstavnik Srba u Hrvatskoj, potpredsednik vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević. Boris Milošević je, inače, donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Izvor: RTV/Telegraf
Foto: CMC