Početna Politika Vučević: Organi reda će dokazati da li SNS kupuje glasove

Vučević: Organi reda će dokazati da li SNS kupuje glasove

0

milos vucevic1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je danas bilo kakav uticaj na izbornu volju birača i izrazio nadu da će organi reda utvrditi da li su tačne informacije da pojedina udruženja boraca za račun SNS kupuju glasove za predstojeće izbore.

Srpska napredna stranka je daleko najača stranka u zemlji i ne vidim zbog čega bi to radila. Pre će biti da tako nešto rade oni koji se bore za cenzus i zato se nadam da će organi reda što pre utvditi da li je to tačcno ili nije“, rekao je Vučević, koji je i predsednik Gradskog odbora SNS u Novom Sadu.

Povodom informacije koje su se pojavile u javnosti da pojedina udruženja učesnika ratova za račun SNS kupuju glasove za predstojeće pokrajinske i lokalne izbore, Vučević je rekao novinarima da je “još 2012. godine bio prilično usamljen u tome kada je upozoravao na slična dešavanja”.

On je dodao da u razgovoru sa građanima i do njega stižu informacije da se na različite načine pokušava uticati na izbornu volju i apelovao na sve da se sa tim prestane.

Nadam se da će država najoštrije sankcionisati one koji to čine“, rekao je Vučević.

Na pitanje da li će, ukoliko se utvrdi da su te glasine tačne, oni koji to čine biti i politički sankcionisani, Vučević je potvrdno odgovorio.

DS: Sprečiti kupovinu glasova u Novom Sadu

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas od policije i Tužilaštva da odmah pokrenu istragu povodom medijskih napisa o kupovini glasova za račun Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu i spreče dalju trgovinu izbornom voljom građana.

Mediji su objavili da organizacija Udruženje invalida i veterana ratova “Miloš Obilić” prikuplja glasove za SNS nudeći onima koji se obavežu da će glasati za tu stranku, vaučere za kupovinu u jednom tržnom centru.

DS navodi da je novinar, koji je pisao tu priču, čak i fotografisao spiskove sa imenima onih koji su prihvatili ponudu na stolu u prostorijama tog udruženja.

Budući da je reč o teškom krivičnom delu i podrivanju demokratskog poretka državni organi su obavezni da reaguju po službenoj dužnosti, ne čekajući formalno podnošenje krivične prijave“, piše u saopštenju DS.

Prema njihovom mišljenju, reč je o skandalu zbog kojeg bi u demokratskom svetu učesnici kupovine bili uhapšeni.

Primer gradske vlasti u Novom Sadu pokazuje da u Srbiji kojom upravlja Aleksandar Vučić ne važe osnovni postulati demokratije i izražavanja volje birača, jer su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegovi saradnici iz SNS došli na vlast na sličan način“, piše u saopštenju.

DS je aludirala na izbore 2012. godine, na kojima su pojedine stranke, koje su danas u koaliciji sa SNS u Novom Sadu, optužene za kupovinu glasova i u toku su sudski postupci.

Autor: Tanjug, Beta
Foto: Grad Novi Sad